13 храни, които трябва да избягваме

1
Добави коментар
biomall
biomall

Диетолозите са категорични: има храни, които трябва да избягваме, ако искаме да се храним здравословно и още повече, когато искаме да отслабваме. Това са храни и напитки, които нямат хранителна стойност за организма, вкарват в него само излишни калории, забавят метаболизма и ни карат да огладняваме повече. Най-лошото е, че някои от по-долу изброените причиняват всички тези нездравословни неща накуп.

Запознайте се добре със списъка по-долу – това са храни и напитки, които трябва да се избягват максимално и най-вече са враг на всяка диета или хранителен режим.

13 изключително вредни храни и напитки

Газирани напитки

Сода, кола или всякаква друга газирана напитка, за която може да се сетите, са първи в списъка със забранени храни. Тези напитки не утоляват жаждата, пълни са с излишни калории и подсладители, които са на химична основа и само объркват метаболизма. Едва ли имате нужда от повече причини да прекратите с консумацията на тези напитки. Ако все пак минералната вода или пресния фреш, не са по вашия вкус  и газираното ви липсва, най-безвредният вариант е нискокалорична газирана вода с естесвени аромати като лимон или грейпрфрут.

Сок

Друга напитка, с която тровим организма си, това е натуралният сок. Голяма е заблудата да се мисли, че натуралният сок има въобще нещо общо с естествените съставки и когато сутрин го добавяме към закуската си или въобще всеки път, когато го пием, не правим добра услуга на организма си. В процеса на извличане на плодовия сок се извличат единствено захарите от плодовете, като фибрите и витамините се премахват заедно с корите и ципите на плода, където са максимално концентрирани. Освен това големият срок на годност на натуралните сокове и съхранението им извън хладилник са достатъчни показатели, че те са химично обработени. Без наличие на фибри в напитката, захарта в сока се усвоява твърде бързо и единственото, което прави, е покачване на обиколката на талията ни.

Бирени мезета

Това, което по повечето заведения се предлага като бирено мезе, а именно – панирано пиле, пържени бланширани картофи, лучени кръгчета, е от една страна изключително вредно за организма (този вид храни се пържат най-често във фритюрници с многократно използвана мазнина) и ни карат да дебелеем прогресивно. Такъв тип храна и прекаляването с нея е причина за покачване на риска от сърдечни заболявания. Нормално е да имаме желание за пържени храни (макар че то спада с времето), но най-добре е да ги приготвяме вкъщи с продукти, чиито произход ни е ясен и разбира се, да не прекаляваме с тях. Освен това запечени картофи във фурна с розмарин, хималайска сол и кокосово масло по нищо не отстъпват и даже надминават вкуса на джънк-фууда, които забавя метаболизма ни и вкарва истински отрови в организма.

Нискомаслени продукти

Една от основните грешки по пътя към отслабването е решението, че мазнините са тези, които пречат това да се случи. И най-лесният избор са нискомаслените продукти като по този начин мислим, че правим голяма услуга на организма си. Напротив – ненаситените мастни киселини са изключително полезни за организма, а наситените трябва да бъдат ограничавани. Едва ли обаче някои е чувал за нискомаслено свинско месо, затова всички тези етикети, които най-често се лепят по млечните продукти, сосовете, дресингите, трябва да се избягват. Когато от продукта се извлича мазнината, тя трябва да се замени с нещо – най-често със захари и химични заместители. Затова по-добре се насладете на пълномаслено сирене или йогурт и се замислете за ограничаване на мазнините от червените меса и обработените колбаси.

Алкохол

Простата истина е, че единствените напитки, от които организмът ни се нуждае истински, са вода (минерална, изворна, чешмяна) и чайове (зелен, билков), дори ролята на кафето е спорна. Всички останали напитки, които приемаме, са излишни в организма и съответно трябва да се приемат много ограничено. Червеното вино е антиоксидант и има редица здравословни ползи върху организма, но при две условия – приемаме много качествено вино и в много малки количества (2 до 3 чаши в седмицата – около 500-600 мл.).  Ако не можем да спазим тези условия, алкохолът е по-скоро излишен. Той не само че има значително количество калории, но и често не можем да контролираме количеството му, кара ни да приемаме вредни храни (като бирените мезета по-горе) и замъглява разсъдака ни, което ни позволява без чувство за мярка да прекаляваме и с него, и с храна. Излишно е да се споменава вредното му влияние върху черния дроб, процесите на детоксикация в организма, сърцето, кожата и цялостното здраве.

Червено месо

Червеното месо е източник на наситени мастни киселини, които застрашават здравето на сърцето, кръвоносната система и продължителното прекаляване с тях гарантирано покачва нивата на „лошия” холестерол. Приеманите количества трябва да се ограничават до 1-2 порции на седмица, а всички останали да се заменят с бяло месо – пилешко и пуешко и риба.

Обработени меса

По-лоши от червеното месо са обработените червени меса: бекон, наденици, всякакви колбаси. Обработените меса са източник на много сол, химични вещества и почти никакви ползи от самото месо, затова и трябва да се ограничат максимално.

Плодово мляко

Много хора мислят, че плодовото мляко се числи към здравословните храни, но това далеч не е така. Плодовете добавени в млякото са подобни на конфитюр и могат да донесат 20-30 гр. захар на порция. Това е все едно сте приели 5-6 лъжици захар с кафето си днес. Плодовото мляко много лесно може да бъде заменено от обикновено мляко, към което да добавите пресен сезонен плод и 5-6 нярязани ядки – много по-здравословно и засищащо.

Огромно количество кафе с много сметана

Различните кафе напитки като лате, капучино, лате-макиато и придобиващите в последно време такива с различни вкусове като кокос, шоколад и дори плодови, са истинска бомба от захар, сметана, изкуствени оцветители и ароматизатори. Да не говорим, че количество от 500 мл. кафе е равносилно на количество, което трябва да се разпредели минимум за 2 порции. Кафето, което трябва да приемаме, се ограничава до 2 чаши на ден (всяка около 150-200мл). По възможност дори по-малки. Добре е кафето да се пие чисто, ако ви е твърде силно – с малко мляко.

Сладолед

Този така вкусен и любим на много хора десерт, не е особено здравословен: съдържа голямо количество захар, покачва нивата на кръвната захар, честата му консумация се показва бързо на кантара, а мазнините в него могат да повишат нивата на „лошия” холетерол.

За сметка на това можете да си приготвите вкусен заместител на сладоледа като разбиете в блендер банани с прясно мляко и добавите няколко бадема. Замразете във фризера и получавате далеч по-здравословен вариант на обичания сладолед.

Соев сос

Соевият сос, както може да се отгатне и по соления му вкус, съдържа много натрий, който ни кара да се подуваме и да имаме дискомфорт. Натрият задържа водата в организма, което води до напълняване и много подпухване и много вреден за кръвното налягане. Заменете го с много по-здравословни билки и пресни подправки, които ще овкусят чудесно ястието ви, а китайската кухня, в която традиционно се готви с много соев сос, трябва да се избягва.

Протеинови блокчета

Така модерните и препоръчвани за след тренировка „вафлички”, са източник на изключително много протеин – около 30 гр. на порция. Количество, което е твърдо голямо за много хора. Освен това много от продуктите в тези протеиновите барчета не са пълнозърнести, а от друга страна са източник на много захари. Много по-добра възстановителна програма за след тежка тренировка представлява кофичка мляко с 2-3 блокчета тъмен шоколад.

Вода с витамини

Друг хит сред трениращите са витаминните води, които се препоръчват по време и след тренировка. Всъщност подобно на газираните напитки в тези бутилки са добавени много захари, химични подсладители, оцветители и ароматизатори. Най-добре вземете витамините си отделно заедно с минерална вода.