Днес става ясно кой е най-добрият град за живеене в България

1
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Днес ще стане ясно кой е най-добрият град за живеене в България. Церемонията по официалното обявяване на отличените български градове в проучването ще започне в 15:30 часа в столицата. Класацията проследява развитието и качеството на живот във всички 27 областни града на страната.

Градовете се оценяват по специални критерии, разпределени в 10 направления – икономика, зелен живот, баланс “работа/свободно време”, семейство, градски живот, трафик и състояние на пътната мрежа, свързаност, здраве, образование и култура, престъпност. Награда се връчва и от граждански вот, както и в отделните подкатегории.

Бургас до край водеше в класацията на публиката, но в последните часове от кампанията Варна обърна резултата в своя полза. Според крайния резултат, Морската столица излиза на първо място с 41,89% от гласовете, а Бургас се нарежда на второ с 35,36%. Дали на същото мнение са и членовете на журито, ще разберем по-късно днес.

Победителите в класацията ще бъдат обявени на специална церемония, в присъствието на министри, кметове на номинираните общини и представители на общинската администрация. Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова ще връчи наградата в категория „Бизнес град”.

Класацията се провежда за поредна година по инициатива на Дарик радио и вестник “24 часа”. Досега наградата за най-добър град е печелена два пъти от Варна (2007 и 2008 г.), три пъти от София (2009, 2011 и 2014 г.), три пъти от Бургас (2010, 2012 и 2013 г.) и един път от Велико Търново (2013 г.).