Една италианска легенда на 70

1
Добави коментар
Ivan_Nachev
Ivan_Nachev

В събота една италианска икона, истинска кино звезда, един от най-верните спътници на много поколения италианци…”Vespa”, най-известният скутер в света, навърши 70 години. Oчарователното моторче е един от красноречивите примери за италиански дизайн и стил, които се крият в простичките, семпли, но изпипани до най-малкия детайл неща. Енрико Пиаджо патентова скутера на 23 април 1946 година във Флоренция и първоначално пуска 2000 бройки в продажда. Дебютът на “Vespa” е в римския голф клуб. И въпреки предубеждението и противоречивите настроения в началото, през 1948 година продадените скутери са вече близо 20 хиляди.  Днес, 70 години по-късно, компанията е продала 18 милиона от кокетните моторчета по целия свят.

“Vespa” се ражда като продукт на ниска цена за масова употреба. А инженерът, който изобретява модела, Корадино д’Астанино, се справя повече от блестящо.

Снимка: Jean-Paul Gaillard

“Vespa” е по-добра от мотор: д’Астанино постави скоростната кутия на кормилото, за да улесни управлението. Измисли каросерия, защитаваща облеклото на водача от цапане. Той има възможност да управлява седнал удобно и сигурно на седалката, а не както при предишните видове двуколки – с риск за равновесието си върху високи колела”, заявява Патрис Верже, един от летописците на автомобилната индустрия. “И хората харесаха дизайна и отличителния шум, който този скутер издаваше – точно като жужене на оса” (Vespa на италиански означава оса, бел.ред.). “Потребителите харесваха също и цената. През 50-те и 60-те години, много хора признаваха, че са си купили “Vespa”, защото не могат да си позволят кола”, добавя Верже. Постепенно италианското чудо се превръща в истински обект на обожание. Клубове “Vespa” се раждат в Азия и Америка. Моторчетата започват да се произвеждат във фабрики в 13 държави, а се продават в 114. През 1956 година компанията сътворява милионният скутер. “Vespa” се превръща в истинска легенда, лансират я в киното, където става символът на “Долче вита”. Със сигурност всички киномани помнят прочутата сцена с Одри Хепбърн и Грегъри Пек, които препускат прегърнати със своята “Vespa” във филма “Римска ваканция” на Уилям Уайлър. След тях легендарният скутер прави компания в различни ленти и на други световни звезди като Марчело Мастрояни, Жерар Депардийо, Жан-Пол Белмондо, Ракел Уелч, Жералдин Чаплин, Мила Йовович…

През 80-те обаче настъпват тежки времена за производителите на скутера – италианската икономика се съживява чувствително, доходите на хората растат, а с това намаляват продажбите на мотори – потребителите предпочитат автомобилите. Въвеждането на изискване за носене на задължителни каски, с цел безопасност, не се нрави на романтичните и непокорни италианци, които искат свободно да развяват коси, и те “бойкотират” очарователните моторчета.
През 2004 година марката преживява истински Ренесанс – “Vespa” е чудесна алтернатива на все по-нарастващия автомобилен трафик и придвижването става много по-лесно. Компанията се превръща в истински лидер на пазара на скутери.

“Vespa” безспорно отдавна е много повече от малко моторче в ретро стил. Тя е начин на живот за повечето италианци, един от синонимите за долче вита и със сигурност една от първите асоциации за Италия. На Ботуша дори са измислили специален глагол в чест на скутера – “vespizzare”, който означава да имаш една “Vespa” само за себе си. А когато през 1982 година, Италия печели Световното първенство по футбол, скутерът е възпят в химн от запалянковците. ‘L’Italia s’e desta’, ‘L’Italia s’e Vespa’ (Игра на думи: Италия се събуди, Италия жили като Vespa – Оса.)

Честит рожден ден на една истинска италианска легенда!