Manic Monday и още 7 песни за понеделника

1
Добави коментар
Nelly_Nelly
Nelly_Nelly

За да изкараме по-леко първия ден от седмицата – миниконцерт с хитове на Принс и „Бенгълс“, Братя Аргирови, „Остава“, Валди Тотев, „Карпентърс“, „Ню Ордър“, „Бумтаун ратс“… (видео)

Понеделникът – най-тежкият ден от седмицата. Иска ми се да беше неделя, пее лирическата героиня в песента Manic Monday, която Принс пише за собствената си дамска група Apollonia 6, а по-късно предлага на „Бенгълс“ под псевдонима Кристофър.

Версията на триото, състоящо се от Сузана Хофс и сестрите Вики и Деби Питърсън, е включена във втория им студиен албум Different Light (1986) – и ги изстрелва до върха на класациите.

Редица други изпълнители също възпяват понеделника, лирично или динамично, като ново начало или с негативна емоция. I Don’t Like Mondays на „Бумтаун ратс“ например е вдъхновена от действителна реплика на американска тийнейджърка, която открива стрелба по игрището на начално училище в Сан Диего, щата Калифорния.

16-годишната Бренда Ан Спенсър убива двама възрастни и ранява осем деца плюс полицай, а когато я питат защо го е извършила, обяснява: „Не обичам понеделниците. Това съживява деня“.

Песента на младия тогава Боб Гелдоф е включена в третия албум на групата му, The Fine Art of Surfacing (1979) и оглавява чартовете в продължение на четири седмици. По-късно той нашумява с инициативата си в помощ на гладуващите в Африка Live Aid, за която получава рицарска титла – и изпълнява своя най-голям хит на историческия концерт от 13 юли 1985 г. на стадион „Уембли“…

В списъка ни с най-хубавите песни за понеделника са още Monday, Monday (1966) на „Папа Джон“ Филипс от „Мамас енд папас“, с която вокалният квартет получава „Грами“ за най-добро изпълнение на група/дует с вокали, Rainy Days And Mondays (1971) на дуета „Карпентърс“, с ангелския глас на Керън Карпентър, както и денс химнът Blue Monday (1983) на „Ню Ордър“, ремиксиран от тях през 1988 и отново през 1995 г.

Българските песни в тази подборка са „От понеделник – няма шега“ на Благовест и Светослав Аргирови и „Здравей, понеделник“ на Валди Тотев, и двете по текст на Александър Петров, както и „Понеделник“ на група „Остава“ от албума им „Моно“ (2004).