Ръст на инвестициите в монети и злато

1
Добави коментар
crimesnews
crimesnews

Ръст на инвестициите в монети и злато

Според данните на компанията за търговия със злато и валута Tavex, от началото на годината се наблюдава значителен ръст на инвестициите в злато и монети у нас.

автор: Александра Валентинова

2016-04-25 15:20:00

2016-04-25 15:20:00

Според данните на компанията за търговия със злато и валута Tavex, от началото на годината се наблюдава значителен ръст на инвестициите в злато и монети у нас. Инвестициите са насочени предимно към златни кюлчета и колекционерски монети.

Най-високо ниво на търсене е имало в началото на годината, когато златото се качи с около 10%. В момента няма толкова инвестиции, но търсене продължава да има, като инвеститорите са предимно индивидуални. Компаниите също се включват в търсенето, но по-слабо.

Според Tavex хората се ореантират към инвестиции в злато и монети, заради бързата им ликвидност и лесното им търгуване на тесни маржове спрямо пазара.

Друг плюс на физическото злато е неговата себестойност. Независимо, как се променя цената му в дадена валута, то винаги има собствена стойност. Най-търсените инвестиционни продукти у нас са кюччета от 100гр, 50гр и 20гр.

В началото на годината златото се търгуваше за 1030 евро за тройунция, а към момента е 1105 евро. Най-високите си нива достигна през март, когато цената му беше 1154 евро за тройунция.