Борисов ревизира промените в изборния кодекс

2
Добави коментар
Hajmanata
Hajmanata

Заради масовото недоволство срещу промените премиерът Бойко Борисов свиква партиите от управляващата коалиция на среща, на която да се обсъдят проблемните точки

Най-голямата партия в управляващото мнозинство – ГЕРБ е склонна да се откаже от промените в Изборния кодекс, които провокират общественото недоволство. Промените в Изборния кодекс ще се обсъждат днес в Народното събрание.

За участие в срещата председателят на ГЕРБ и министър-председател Бойко Борисов е поканил ръководствата на парламентарните групи, които подкрепят правителството – Реформаторският блок, Патриотичният фронт и АБВ.

Премиерът заяви, че държи срещата да е публична, тъй като след приемането на промените в Изборния кодекс се разбуни общественото мнение.

Борисов вчера коментира, че „му е омръзнало ГЕРБ да поема вината за всяко едно решение на парламента“ и уточни, че ако ГЕРБ управляват сами, тези промени „е нямало да бъдат приети“.

Премиерът добави, че винаги е бил против задължителното гласуване. „Със страшна сила се разпространява, че задължаваме хората да гласуват. Това не е вярно“, категорично заяви той.

Виж още: Приетите досега промени

По негови думи още на среща с патриотите той е настоявал това да става едновременно с електронното гласуване, за да може като отпадат секциите извън посолствата и консулството, тези хора да имат възможност да гласуват по електронен път. Ако коалиционните партньори се договорят, е напълно възможно да се ускори и въвеждането на електронното гласуване.

В същото време Борисов каза, че е склонен да ревизаира промените в Изборния кодекс, които предвиждат задължително гласуване и ограничават вота на българите в чужбина.

След срещата депутатите също се заемат да гледат промените в Изборния кодекс на второ четене.

В същото време няколко хиляди вече са заявили участието си в протест пред сградата на Народното събрание срещу ограниченията в Изборния кодекс.

Виж още: Българи зад граница искат от президента да наложи вето върху изборния кодекс

„Излизаме на протест срещу приетите промени в Изборния кодекс, за които единствената дума е арогантност“, се казва в разпространеното в социалните мрежи съобщение за протест. Хората не са съгласни със задължителното гласуване, тежките бариери пред гласуването на сънародниците ни зад граница, забраняването на провеждането на избори и референдуми заедно.

Източник: „Дарик“