11 от най-мистериозните тайни общества в света

1
Добави коментар
Hajmanata
Hajmanata

Обществата, за които се вярва, че са в основата на световни заговори и контролират глобалната политика

Светът и по-специално интернет гъмжи от различни теории на конспирацията. Общото между тях е винаги участието на малки, елитарни групи от индивиди, които искат да управляват света – тайните общества. 

Тайни общества наистина съществуват, но са обвити от мистерия и тайни ритуали, които разпалват въображението и създават усещане за страх и конспиративност, правейки почти невъзможно да се отдели истината от мита. 

Ето някои от най-мистериозните тайни общества, които са съществували или все още съществуват по света:

1. Билдербъргският клуб

Това е общество на световния политически елит, медиини и банкови магнати – хора с потекло и пари. Състои се максимум от 120-150 члена. Всяка година се организират частни конференции. Какво обаче дискутират на тях е пълна мистерия.

2. Орденът на източните тамплиери 

Един от най-популярните членове на тази тайна група е Алистър Краули. Често определят това общество като култ. Свързват го с християнския гностицизъм. Този орден, появил се в началото на ХХ век е организация обвита в мистика. Структурата му прилича на масонската. Източните Тамплиери се ползват от ритуали и окултни практики като средства за преход на членовете на ордена от едно ниво на друго. 

Общата им философия се базира на езотерични принципи и ритуали, като способ за налагане на своята идентичност. Голяма част от знанията си тази организация дължи на Алистър Кроули, който бил ръководител на това общество. След смъртта на Кроули популярността на ордена залязла, макар и до днес да има пръснати по цял свят последователи предимно в САЩ, Великобритания, и в някои страни от Европа. Според Ордена на източните тамплиери човек трябва да живее така, както иска. Може да яде, пие, да се облича или да практикува друга дейност, като не се съобразява с другите, които правят същото. Главна практика и учение в ордена било обединението по сексуални пристрастия, наречено „поклонничество към фалоса“ и „магията на мастурбацията“.

Виж още: 1% от жителите на Земята държат половината от световното богатство

3. Череп и кости

Това е тайното общество, включващо най-елитните възпитаници на университета Йейл. То съществува и функционира в рамките на университета. Основано е през 1832 година от студенти. Те изпълняват ритуали и пазят тайни, правят интриги. Много от членовете му днес са политически фигури с влияние. Сред тях са президентите Уилям Тафт, Джордж Буш-старши, Джордж У. Буш и основателя на FedEx Фредерик Смит, държавният секретар на САЩ Джон Кери и др. Според мнозина това общество е действителния елит, който управлява Съединените щати.

4. Илюминатите

Орденът на илюминатите е било тайно общество на „просветлените“ основано в Инголщат, Германия на 1 май 1776 г. от философа Адам Вайсхаупт. Целта на ордена е била чрез просвещение да се постигне морално възвишаване на човека, което да обезсмисли господството на едни хора над други и да подкрепи половото равенство и образованието на жените. Има многобройни митове и конспиративни теории относно продължилото съществуване и дейност на ордена, които между другото му приписват Френската революция, борбата срещу католическата църква и стремеж към владеене на света. Отново се заговори за тях покрай романите на Дан Браун, в които той разглежда религиозни тематики и тайни общества.

5. Обществото на мъртъвците

Подобно на Череп и Кости, Обществото на мъртъвците е кръг от студенти, този път от университета Вашингтон и Лий във Вирджиния. В него се влиза само с покана, като сред членовете са най-изтъкнатите лица сред студентите в университета. Не се знае кои са членовете му, не се знаят и ритуалите, които се изпълняват вътре в обществото. Според някои те са клон на илюминатите, който служи за подбор на ценни кадри. 

6. Обществото на свободните масони

Обществото, започнало като синдикат на различни каменоделци и зидари в средновековна Европа, днес е може би най-голямата организация от различни тайни клонове и ложи, обединяващи се под името масони. Оттам идват и много от символите на масонството, както и титлите, които масоните са запазили. 

Виж още: Забраняват на магистратите да членуват в масонски ложи

Различни клонове на това общество днес съществуват под различни форми в цял свят, с членска маса приблизително 5 милиона души, от които около 480 хил. в Англия, Шотландия и Ирландия, и по-малко от 2 млн. души в Съединените щати. Голяма част бащите основатели на САЩ са членове на масонски ложи. Различните масонски организации споделят морал и метафизични представи, които включват, най-често, институционализирана вяра във Върховно същество. Днес масонските общества се смятат за елитни кръгове, които влияят върху политиката и бизнеса.

7. Тамплиери

Днешните тамплиери нямат общо с рицарския орден от кръстоносните походи, но са възприели символите и идеи. За разлика от масоните, тамплиерите изискват от членовете си да извършват благотворителна дейности и да даряват пари за религията. И тамплиерите обаче са общество на изявени личности от бизнеса и политиката, което поражда съмнения за зависимости. 

8. Орденът на Деветте ангели

Това е сатанинска организация във Великобритания, която обаче има много клонове в различни части на света. Възходът на обществото е през 80-те години, като членовете вярват в самостоятелното себеусъвършенстване и придобиването на мъдрост чрез почитането на Сатаната. Идеята на ордена е да получи надмощие над останалата част от света и да го прочисти от слабите. Обществото се обявява за разбиване на правилата на обществото и извършване на различни престъпления, сред които и човешки жертвоприношения. 

9. Розенкройцерите 

Това е общество, което е силно повлияно от философията, особено от древните доктрини. То вярва в тайните и свещеното познание за човечеството, което е трупано от древни религии и култури. Според легендите на розенкройцерите тяхното познание идва от Древна Сирия и Древен Египет, като сред свещените познания, които се разпространяват между братята в ордена е и тайната на удължаването на живота, като и създаването на Философския камък. Вярва се, че и сър Исак Нютон е членувал в ордена на розенкройцерите. Съществуват няколко съвременни организации, които се обявяват за наследници на розенкройцерите, въпреки че тази връзка е спорна. 

Виж още: Какво са искали да ни кажат сем. Кардашиян с коледната си картичка

10. Хермитичният орден на Златната зора

Орден, отдаден на това да изучава и практикува магията и окултните учения. Разцетът си обществото бележи в края на XIX и началото на XX век. Основаван от трима отцепили се свободни масони. Вярванията му се формират като смес от християнски мистицизъм, алхимия, магия и масонство. 

11. Орденът на хашишините 

Хашишините водят своето начало, подобно на много други общности, от времето на кръстоносните походи. Те представляват шиитска ислямска секта от бойци, които се борят срещу християните в името на държава на исляма. От края на 11 век тяхна основна база е изградената от Хасан ас-Сабах (или Хасан и-Сабах) крепост на планината Аламут в Иран, разрушена през 1256 от монголите.

Хашишините използвали всички техники на шпионажа и били умели убийци. Смята се, че именно оттам идва думата за убиец в англиския език assasin. 

Много от историческите данни за асасините са загубени още през 13 в. заради нападенията на монголите.