Кои са най-безопасните страни за туризъм

2
Добави коментар
wenip
wenip

След поредицата терористични атаки в Европа британските туристи се притесняват за своята сигурност по време на почивката си. С цел да ги улесни Министерството на външните работи на Великобритания състави списък с подробни препоръки за туристите в различни страни, пише The Daily Mail. Сред най-сигурните страни за посещение са Исландия, Лихтенщайн, Малта, Полша, Словения, Бахамските острови, Коста Рика, Фиджи, Сейшелските острови и Япония. Отбелязва се, че във всяка от тези страни има рискове, но те са незначителни.

В Лихтенщайн, например, съществува „умерена опасност“ от падане на лавини през зимния ски сезон. На Бахамските острови от юни до септември са възможни урагани, в Коста Рика има регистрирани няколко случая на зараза с вируса Зика. В Япония са възможни земетресения.

Що се отнася до България, Форин Офис на Обединеното кралство предупреждава гражданите си, че може да има прекъсване или забавяне на движението на граничните пунктове с Гърция в резултат на редовни стачки на гръцките фермери. Съществува и заплаха от терористични действия от групи и лица, мотивирани от конфликта в Ирак и Сирия, пише Външното министерство на Великобритания.

Другите предупреждения звучат по-реалистично – джебчийките в градовете и курортите, особено в претъпкани зони като автобуси, влакове и оживени улици. Препоръката към британските туристи е да си държат ценностите в сейф. Не са пропуснати и проститутките около Бургас и Слънчев бряг. Инструкцията за туристите е разработена в пълни подробности и съдържа множество практически препоръки, приложими за конкретната страна.

Ето и инструкциите, актуални за всяка страна и при всяко пътуване.

• Прочетете информацията на сайта на Външно министерство за възможните заплахи. • Запознайте се с новините за страната или региона, където планирате да пътувате. • Бъдете бдителни на обществени места. • Съобщавайте за подозрителни вещи на местната полиция. • Съберете информация за маршрута на придвижването си, помислете за план на действие при пътна катастрофа. • Дръжте мобилния си телефон зареден и със записани номерата на службите за спешна помощ. • Бъдете внимателни с разказите за плановете си в социалните мрежи. • Съобщете на колегите си, съседите или служителите за своите планове и маршрути. • Обърнете внимание къде са полицейските участъци, болниците, административните сгради, където можете да се обърнете за помощ при необходимост.