Гласуването на промените в Изборния кодекс скараха депутатите

1
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

Днешното гласуване на промените в изборния закон на второ четене започнаха с фалстарт. Малко след фактическото гласуване в пленарна зала бе поискана почивка, по време на която управляващите се съвещаваха по спорните текстове по Изборния кодекс. Не стана ясно, обаче, дали те провеждат среща при председателя на парламента Цецка Цачева заедно с представители на ПГ на ГЕРБ, ПГ на ПФ, ПГ на АБВ и ПГ на РБ или провеждат заседание на правна комисия.

Реалната суматоха настана, когато председателят на Комисията по правни въпроси Данаил Кирилов предложи допълнителен доклад за гласуване на изборните текстове, заверен от Правна комисия. Така стана ясно, че реално заседание на правна комисия е имало, на което е изготвен нов допълнителен доклад с нови промени в Изборния кодекс, отнасящи се до образуването на секции в чужбина.

Вследствие на това депутатите от опозицията „скочиха” на предложението да се гласуват текстове от Изборния кодекс по нов доклад, който е приет на Правна комисия. Депутатите Четин Казак от ДПС и Филип Попов от БСП обясниха, че те не са присъствали на заседание на комисията, чиито членове са и те самите.

Четин Казак от ДПС запита какво представлява този документ, озаглавен като „Допълнителен доклад“? „Кога комисията по правните въпроси се е събирала и е обсъждала тези въпроси. Нито аз, нито колегите от ДПС сме присъствали на подобно заседание. Този доклад за нас е фалшификат”, каза той.

В крайна сметка председателят на Правна комисия Данаил Кирилов обясни от трибуната, че не е имало заседание на комисията. „Не е имало заседание на правна комисия. Докладът в този вид е изготвен за ваше удобство, редакциите са за яснота”, каза Кирилов в обяснение.

Филип Попов, обаче размаха доклада от правна комисия, на който ясно се вижда, че е одобрен на заседание с днешна дата, което не е било оповестено, като текстовете по него са приети без кворум, като докладът е подписан от 6-ма депутати, а са нужни 7.

Заради това депутати от опозицията зададоха въпроса какво е това нелегитимно, спорно и тайно заседание на комисията, на което се приемат ключови промени. Независимият депутат Георги Кадиев дори предложи да се сезира Конституционният съд за това поведение на депутатите. „Какви са тези криминални заседания? Даже и г-жа Фидосова не си го е позволявала“, пък заяви Хамид Хамид от ДПС.

В крайна сметка, отново бе поискана почивка за доизясняване на текстовете. Данаил Кирил заяви, че кани депутатите на заседание на правна комисия по време на почивката. Така под претекст, че са настъпили безредици в залата, Цецка Цачева обяви 30-минутна почивка.