Как да си направим пухкав и вкусен козунак у дома?

23
Добави коментар
Mitko_Dimitrov
Mitko_Dimitrov

Страстната седмица преди Великден започна, а с нея започват и приготовленията за празника. Великденската трапеза е доста богата и за да не ни се струпа много работа в празничните дни, е хубаво да си подготвим част от трудоемките вкусотии по отрано. Освен шарените яйца, агнешкото, зелената салата и дроб сърмата, на Великден е прието да се яде пухкав и вкусен козунак.

Приготвянето на козунака не е никак бърза и лесна работа, затова ви съветваме, ако сте решили да си го приготвите у дома, да запретнете ръкави и в следващите един-два дни да се захванете с приготвянето му.

Рецептата за класически български козунак може да включва стафиди, сушени плодове, орехи и какао. Изборът на тези продукти зависи от вкусовите предпочитанията на домакинството.

Ако сте решили да се захващате с предизвикателството за направата на домашен козунак, си отделете над 4 часа.

Необходимите продукти, които трябва да си набавите, са:

1 кубче прясна мая;

60 мл. топло прясно мляко ( до 40 градуса);

60 мл. топла вода ( до 40 градуса);

60 г. захар;

2 яйца;

50 г. масло;

кората на един портокал;

350 г. брашно (може и повече);

150 гр. стафиди ( или от другите продукти, споменати по-горе по избор);

1 жълтък,

1 с.л. захар за поръсване.

Маята се разтваря в млякото и водата, добавя се 1 с.л. захар и се оставя за 10-15 минути, докато шупне. Портокаловата кора се смесва с останалото количество захар, за допълнителен аромат на тестото. Към сместа с маята добавете портокаловата кора със захарта и яйцата. Разбъркайте добре. Постепенно се добавя брашното и се омесва меко тесто. Оформете топка и я сложете в купа като го покриете добре с фолио отгоре. Така омесеното тесто се оставя на топло място, докато удвои обема си.

След като удвои обема си се добавят стафидите или останалите продукти по избор и се месо още около 10 минути. Тестото се разделя на 3-4 части. От всяка част се оформят еднакви ленти и се сплитат на плитка. Сложете след това тестото в намаслена или намазана с олио тава. Покрийте с фолио и оставете да втаса за 1 час. След това намажете тестото с разбития жълтък и поръсете със захар. Сложете козунакът да се пече в загрята на около 200 градуса фурна до получаване на златиста коричка. Оставете след това да изстине.

Приятен апетит и Весели празници!