Кралската астрономическа обсерватория Гринуич

3
Добави коментар

Обсерваторията в Гринуич  – една от топ забележителностите на Лондон

Намираща се в парк Гринуич ( Greenwich Park ), обсерваторията е разположена на хълм, от който се разкрива невероятна гледка към река Темза. Въпреки че вече не се използва обсерваторията посреща стотици хиляди туристи ежегодно, специално дошли, за да видят мястото на така наречения нулев меридиан.  Най-атрактивният начин да стигнете до там е с корабче по Темза. Разбира се може да използвате и друг вид транспорт, но ние горещо ви препоръчваме речния.

Обсерваторията е използвана за последно през 1924г, след което е изместена. За щастие на туристите всички сгради са запазени и обсерваторията е превърната в музей, разполагащ с богата колекция от астрономически уреди и часовници.

В миналото – обсерватория с изключителна важност

Открита през 1675г от Чарлз Втори, обсерваторията е била ключова за измерване на морските дължини, а също така за определяне локацията на изгубили се кораби в океана. Самият крал назначил и нейния директор – младия пастор Джон Фламстед. Той става първият кралски астроном. Именно на него е кръстена една от сградите, намираща се в комплекса – къщата на Фламстед. Там той е живял цели 43 години! На върха на къщата има пилон с червена топка, която се издига в продължение на няколко минути, след което отново пада надолу точно в 13часа. Ярката червена топка се вижда много добре от реката и благодарение на нейния сигнал корабите са сверявали времето.

Кралската обсерватория Гринуич разполага също с 28-инчов телескоп, който е най-големият по рода си във Великобритания и е бил използван за изследване на двойни звездни системи. В момента телескопът продължава да се използва за наблюдение на нощното небе.

Линията на нулевия меридиан

Едно от най-интересните места за посетителите на обсерваторията е линията на нулевия меридиан, който определя географската дължина. Там всеки турист задължително спира, за да се снима, стъпил с единия крак в източното, а с другия в западното полукълбо. Меридианът преминава през една от сградите на музея и там има изграден специален проход. От 1999 година той е осветен в зелено, което позволява да се вижда и през нощта.

Планетариумът „Питър Харисън”

Част от Кралската обсерватория, планетариумът „Питър Харисън” е единствен в Лондон. Предлага на посетителите вълнуваща разходка из вселената, сред звезди и галактики с помощта на най-модерните технологии. Програмата на планетариума е доста богата, което позволява да изберете точно кое космическо шоу да посетите.

Съвсем близо до кралската обсерватория се намира също Морският музей и прочутият тримачтов кораб от 19ти век „Къти Сарк” (Cutty Sark), който е доставял така любимия на англичаните чай, чак от Китай. С еднодневна разходка до красивият Гринуич Парк ще имате възможността да посетите не една, а няколко от най-известните забележителности в столицата на Обединеното Кралство. Ако планирате пътуване до столицата на Великобритания или вече живеете и работите в Лондон, то ви препоръчваме да отделите време, за да посетите това интересно място.