Ислямска държава: Комедия от грешки

1
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

Американското списание VICE успяло да се сдобие с кадри от сражения на джихадисти от „Ислямска държава“, заснети с камера, прикрепена към каската. Видеото е заснето през март по време на сражения с кюрдската армия „пешмерга“ в района на Мосул.

Джихадистът с камерата убит при бойна операция на 30 км от иракския град, който от две години е неофициална столица на джихадистката армия в Ирак.

За разлика от пропагандистките видеоклипове, разпространявани в Интернет, в това има много комични моменти, от които личи, че в армията на „Даеш“ цари хаос, паника и бойците постоянно отстъпват.

Това е горчивата реалност от фронтовете в Близкия изток.

В едно от сраженията се вижда, че джихадистите не знаят какво е ракетен снаряд и ракетна установка. В резултат на това сраженията се превръщат в комедия от грешки, които предизвикват смях и поради това видеото се превърна много бързо във вирусно в мрежата.

“Къде ми е пълнителят?” – крещи обезумял от ужас джихадист, докато се промъкват близо до кюрдските позиции.

„Коя ракета – тази за стреляне на хора или на бронирани машини“ – пита другия, след като му заповядват да зареди РПГ-то.

Централна фигура на видеото е дебеличкият Абу Хаджар, който непрекъснато играе по нервите на другите бойци.

“Абу-Хаджар, внимавай! Гилзите ти ще ни уцелят“ – крещи боецът Абу Ридван, който снима с камерата.

След като се извинява, Абу Хаджар прави поредната глупост, като се подготвя да стреля в противотанковия юмрук, без изобщо да провери кой е зад него.

“Страхотно, направо ни изпържи“ – казва Абу Ридван, чиито лещи са посипани с останките от експлозива.

“Какво ти става бе, Абу Хиджар? – крещи Ридван малко по-късно, след като аджамията джихадист  започва да бърника нещо детонатора. Абу Ридван е излязъл вече  извън кожата си, когато автомобилът им е ударен от ракета на кюрдите от пешмерга. Шофьорът е убит, а тримата оцелели се насочват обратно към базата.

В началото на видеото джихадист — камикадзе се сбогува преди началото на смъртоносната му мисия. Ако Абу Радван бе оцелял, сигурно видеокадрите щяха да се използват по друг начин – след солидна обработка и монтаж. Но сега картината е неподправена и разкрива множество комични ситуации.