Докладът на Alix Partners за Корпоративна търговска банка АД (КТБ)

9
Добави коментар
borsi
borsi

Основният акционер в Корпоративна търговска банка АД (КТБ) Цветан Василев и неговите съучастници са източили от банката 2.5 млрд. лв.

Въз основа на нашето разследване има ясни доказателства, че г-н Василев, Управителния съвет и редица служители и свързани лица (като директори на и акционери в кредитополучателите) са получили и използвали средства от банката, като цяло финансирайки „лични“ бизнес сделки.

Методите, използвани за извличане на средствата от Банката, са били избрани и изградени с цел объркване / прикриване на крайната цел на изтеглените средства, като са оставили Банката в значителен риск, че тези средства никога няма да бъдат погасени.

Налице са били множество от това, което наричаме “Червени Флагове“, които са очевидни при предоставянето на кредитите и оперирането със сметките на клиентите-кредитополучатели, които можеха да бъдат забелязани или от компетентен и безпристрастен кредитен екип, и/или от компетентен Управителен съвет, и/или от външните одитори, и/или евентуално от БНБ.

Банката има също потенциални граждански искове срещу външния си одит от одиторите KPMG България и самите индивидуални одитори за щети, причинени чрез извършването на небрежно изготвени одити. Целта на Синдиците трябва да е да разберат правните средства и одитните години, за които могат да бъдат заведени искове и сумата по отношение на всяка една от годините.

Alix Partners дават песимистична оценка за възможностите да се възстановят тези суми. Въпреки, че прогнозата им е спекулативна предвид голямата несигурност се оценяват като постижими в 12-месечен период 600-650 млн. лв., плюс около 150 млн. лв. от заеми на малки търговски дружества и други.

Пълен текст: Корпоративна търговска банка АД (в несъстоятелност)