10-те най-скъпи храни в света

1
Добави коментар
Magazine.bg
Magazine.bg

Сподели
Tweet
Сподели
Сподели
Email

Гъби мацутаке – $ 1000 за 500 гр.

Мацутаке или матаке произхождат от Япония и растат само в няколко азиатски страни. Унищожаването на естествените местообитания на тези диви гъби ги прави още по-редки, а култивирането им не е възможно.

Поничка – $ 1000

Плънка от сметана, бели трюфели, парченца ядливо злато и сладко от горски плодове.

Premium Frittata – $ 1000

Омар, яйца и хайвер от есетра, който струва $ 65 за 30 гр.

Телешка пържола от месо от вюга – $ 2 800 за 1 бр.

Породата вюга се хранят по-специален начин, поят се с бира и получават ежедневен масаж, за да се топи месото им в устата. Освен че има абсурдна цена, тази телешка пържола е необичайно мазна. Така че освен че заплашва портфейла на любопитния дегустатор, тя подлага на риск и здравето му.

Къри – $ 3200

Самундари Хазана се нарича най-скъпото къри в света. То е приготвено по повод премиерата на филма „Беднякът милионер“ в Мумбай. Готвачите събрали най-скъпите съставки, които биха могли да намерят: бели трюфели, раци девон, хайвер от белуга и поръсили всички храни с позлата.

Пица „Miss Verdun“ – $ 4250

Тя се приготвя в Mazzou Pizza в Монреал, Канада и е по-скъпа от лятна ваканция в Мексико. Пицата съдържа най-скъпите съставки, които можем да си представим: омари, хайвер, 24-каратово златно покритие и бели трюфели.

Ананас – $ 16 500

Специална разновидност на най-южния плод се отглежда във Великобритания, в малка оранжерия в ботаническата градина на Корнуел. Досега са продадени осем ананаса на цена от $ 2000, но един успя да привлече особено внимание и достигна цена от $ 16 500.

Хайвер – $ 25 000 за 2 кг.

Ако сте в Лондон и искате да опитате най-скъпия и рядък хайвер в света, отидете в Caviar House & Prunier. Най-скъпият идва от Иран и се продава само на едно място в Лондон в златна кутия. Два килограма от този хайвер струват $ 25 000.

Десерт – $ 25 000

Най-скъпият десерт в света, Frrrozen Haute Chocolate, се приготвя Serendipity 3 от главния готвач Стивън Брус. Той съдържа 28 различни вида какао и е украсен с 5 грама ядливо 23-каратово злато. Сервира се в 18-каратов златен съд, инкрустиран с диаманти, със златна лъжичка, украсена с черни, бели и шоколадово кафяви диаманти.

Трюфел – $ 160 000

Трюфелите са най-скъпата храна в света, тъй като се събират изключително трудно. Най-скъпият бял трюфел беше продаден за $ 160 000 на инвеститор от Хонконг и тежеше 1.5 кг.

Източник: The Richest