Църквата почита паметта на Света мъченица Ирина

1
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Днес православната църква почита паметта на Света мъченица Ирина. В превод от гръцки, Ирина означава Мир. Имен ден празнуват Ирина, Ирена, Иринка, Ириней, Мира, Мирослав, Мирослава, Мирчо и т.н.

Рожденото име на Ирина е Пенелопа. Тя била дъщеря на богати езичници от Магедон (дн. Македония). Баща й построил великолепен дворец извън града, където момичето да може да се учи, докато навърши пълнолетие и дойде време да се ожени. Един от обучителите й бил християнинът Апелиан, който я просветил в християнските ценности. Смята се, че по това време младата жена била покръстена.

Когато дошло време Пенелопа да се задоми, баща й избрал подходящ, според него, съпруг. Младата жена помолила да й дадат време да обмисли бъдещето си и се обърнала към Христос за съвет. Това така разярило баща й, че той наредил дъщеря му да бъде прегазена от стадо коне.

Тогава се случило първото чудо в живота на Ирина. Конте обърнали ход и побягнали към бащата. Той с очите си видял доказателството за силата на вярата и също приел християнството. Оттам нататък, Ирина започнала да разпространява вярата, която пък я спасила от тежки времена и мъчения.

Когато Ирина получила вестта, че Бог смята скоро да я прибере при себе си, отишла, заедно с Апелиан, в пещера в гората. След това наредила да я затрупат вътре.

Екипът на PoligrafF.net поздравява имениците и им пожелава здраве, късмет и успехи! Честит празник!