Ангел Джамбазки в интернет

8
Добави коментар
boleyn
boleyn

Времето на моя iPhone 4s изтече отдавна. Време беше за нов телефон, а след дългогодишна употреба на Apple продукт, изборът не беше труден – черен iPhone 6s 64 gb. Просто 16 gb вариант e прекалено малък, а 128 gb при толкова много “облачни” услуги, е излишно много. 

Повече от 10 години съм клиент на Мтел. Естествено беше да се обърна първо към тях. Имах парите, исках нов телефон и тръгнах на пазар. Какво може да се обърка?

Мтел

Проблемът с IPhone 6s 64gb в Мтел e, че вече над месец спорадично нямат наличност, както и фактът, че не предлагат апарата с предплащане и съответстващата лизингова схема, а аз това търся. Това, кеото предлагат е предплащане на месечни такси, което ще намаля броят им занапред, но не и техния размер. Независимо от това реших да отида в офис на Мтел и да разбера повече – кога ще имат налични апарати, има ли възможност за план с предлащане, който аз съм пропуснал и много други въпроси, които имах като техен клиент.

В магазина консултантът обясни, че нямат налични апарати от този модел в мрежата, но имат един в онлайн магазина. Ако съм достатъчно бърз, за да се прибера навреме, казаха ми, ще успея да го купя. Сега, докато пиша този текст, телефонът не е наличен. Очевидно не съм бил достатъчно бърз.

Изобщо, черен iPhone 6s 64 gb в мрежата на Мтел е някаква енигма. Независимо, че при представянето на апарата в България, телекомът уверяваше всички ни, че имат достатъчно налични бройки, за да задоволят нуждите на потребителите.

Към този момент тегля чертата и получавам следното – нямат наличен апарат, не знаят кога ще получат такъв отново и нямат абонаментен план + лизингова схема, близка до тази, която аз търся. Към Теленор, казах си. 

Tеленор

Дълго време планирах миграция от Mtel към Telenor. Още със стъпването на пазара, компанията толкова добре ми импонира на ниво услуги и комуникация, че беше въпрос на време да им стана клиент.

Логично, разбира се, проверих важните за мен неща онлайн. Бях приятно изненадан – имат наличен апарат:

И план + лизингова схема, които ми вършат супер работа:

Прекрасно. Спомням си тoва изказване от миналата година:

Уверява ме, че всичко трябва да е наред. Назвисимо, че условията към нов абонат в момента са малко по-различни:

Въпреки че година по-късно думите на г-н Велан вече не са актуални, не би трябвало да имам проблем, след като така или иначе искам да предплатя известна част от стойността на телефона и да подпиша двугодишен договор. Да, ама не. 

Вече съм в магазин на Теленор, а усмивката на лицето ми бавно започва да изчезва. Оказва се, че да станеш клиент на Теленор хич не е лесна работа. Особено ако искаш и нов апарат на лизинг. 

След краткия ни разговор стана ясно, че за да получа черен iPhone 6s 64 gb от тях, трябва да предплатя 75% от стойността на апарата. Или първо да стана клиент. Нямало смисъл да се прави въпросната кредитна оценка за апарата на лизинг, уверяват ме, защото “шансовете това да стане клонят към нула”. След месец-два платени такси нямало да има проблем да получа така бленувания от мен телефон, ако приемем условието, че вече съм им клиент.

Дотук съм минал през два оператора и ситуацията е следната:

Имам парите и искам да платяНяма наличен апарат в МтелТеленор не искат да ми вземат паритеРаздразнен съм

Дълбо несъгласен с всичко това пренесох спора в Twitter. Продължих да водя дискусия с @TelenorBG, които съм сигурен, че ме мразеха, но продължахава да отговарят след 18:00 в събота вечер, за което получават червена точка.

След дискусията с тях нищо не стана по-ясно – на теория е трябвало да има вариант, в който получавам апарат на момента и при добри условия, а не главорежещите такива, които ми предложиха в магазина, но те не можели да отговорят с точност. За точност – в магазина. Затворен кръг.

Какъв е всъщност проблемът Да, пичове. Знам, че мога да взема телефона от “Техномаркет”, eMag, или който да е електронен или аналогов магазин, но не е там работата. Работата е, че два телекома са направили невъзможното, за да направят сложно купуването на нещо, което би трябвало да е като килограм сирене – влизаш в бакалията, казваш, че искаш килограм сирене, те го увиват в хартия, плащаш и излизаш с килограм сирене. Не знам какви са причините да направят това, но е абсурдно.

Опитвам се да разбера мотивите на Теленор за различната политиката спрямо нови клиенти и донякъде успявам, но да влезнеш на пазара твръдейки едно, а година по-късно – съвсем друго, просто не е най-готиното нещо на света. Особено, ако го разбираш в момент, в който си искал да се възползваш точно от това, с което въпросната компания е влезнала на пазара – равенство между стари и нови клиенти.