Зъбни импланти. София. Кога и как се поставят зъбени импланти ?

1
Добави коментар
vvdent
vvdent

Зъбни импланти (имплантати) се използват като заместител на корена на естествения зъб в устата. В последните години успеваемостта на това лечение е над 96%.

Зъбни импланти

Най-големите предимства на имплантите са:

При загуба на един или няколко зъба не се налага изпиляването на съседните здрави зъби.
При липса на крайните дъвкателни зъби няма възможност за поставяне на конвенционална неснемаема протезна конструкция, но с поставянето на имплант в тази област проблемът е решен.
При тотално обеззъбяване и наличие на достатъчна мека и костна тъкан може да се направи цялостна неснемаема конструкция.
Решава проблема със задържането на снемаемите зъбни протези.

Зъбните импланти са изработени от титаниева сплав, която външно е обработена по високотехнологичен начин.

Процедура при лечение със зъбни импланти:

Процедурата започва с преглед, след което се преценяват показанията и противопоказанията за поставяне на импланти.
Снема се отпечатък и се прави анализ на съзъбието.
След рентгенологичен анализ се преценява броя, размера и позицията на имплантите. Анализът се прави въз основа на задължителна 3D компютърна томография , която дава ясна представа за положението и ориентацията на важните анатомични структури в близост до мястото на поставяне на импланта, дебелината и височината на наличната кост, както и представа каква трябва да бъде точната позиция на импланта за постигане на най-добър резултат.
При необходимост се извършва предварителна подготовка и лечение на пациента, след което се назначава час за поставянето на импланта. Процедурата по поставянето му е рутинна и се извършва под местна упойка.
В зависимост от различни фактори се изчаква от 2 до 6 месеца, за да се остеоинтегрира (вкости) импланта, след което могат да се поставят надстройката и коронката върху нея.

Снимка след поставянето на имплантите

3 месеца след поставянето

2 години след поставянето

Правилен подход при лечение със зъбни импланти.

За да се проведе правилно лечението със зъбни импланти всеки, който го провежда трябва да знае какво иска да постигне като краен резултат още преди да е започнал лечението. Всички следващи етапи от плана на лечение трябва да водят до постигането на желана  цел. Правилното провеждане както на хирургичния, така и на протетичния етап са от особенно значение за постигане на желаната цел и естетични резултати.

Отговорността на пациента за постигане на желаните резултати е не по-маклка от вложените усилия на лекаря по дентална медицина. Необходимо е стриктно спазване на дадените указания, препоръки, както и интервалите на профилактичните прегледи.

Методи на имплантиране:

Имедиатно (непосредствено) имплантиране – поставянето на импланта се извършва веднага след изваждането на зъба в едно посещение. То може да бъде с имедиатно натоварване или с отложено натоварване на зъбния имплант. Това дали върху него ще се постави надстройката с временна корона веднага или не – зависи от първоначалната стабилност на импланта. Някои видове импланти постигат много голяма инициална (първоначална) стабилност, като трабекуларния имплант на Zimmer, което позволява поставяне на веременната корона веднага след поставяне на импланта. Този тип импланти няма аналог на световния пазар и постига много бърза остеоинтеграция.
Имплантиране с отложено натоварване – имплантът се поставя в костта, покрит от лигавица до окончателното му остеоинтегриране. Поставянето на надстройка с временна или окончателна корона става след определен период от време.

Протезиране на обеззъбени челюсти чрез поставяне на зъбни импланти

Имплантологията предоставя много добра алтернатива на онези пациенти, които не могат да понасят подвижните си зъбни протези в устата, а имат запазен обем на алвеоларната кост. Поставят се 4 или 6 импланта ( т.нар. техника All-in-4 или All-in-6)  върху, които се  фиксира една цяла  конструкция в устата на пациента. С това се постига значително подобряване както на цялостния естетичен резултат, така и на самочуствието напациента.

Наличието на над 2000 фирми на пазара за производство  на зъбни импланти, от които голяма част фалират всяка година, води до несигурност, че ще бъдат открити нужните ни части в последствие за  завършване на лечението.  Цената за поставянето на зъбен имплант може за някого да е определяща , но за нас най – важно е неговото качество. Поради това ние работим с една от водещите фирми – производители на импланти с високо качество и дългогодишни традиции ZIMMER. Това ни гарантира  по-високо качество и сигурност на съответната цена.

Много често при поставянето на зъбни импланти и при липсата на достатъчна дебелина на костта или различни костни дефекти се налага допълнително да се добави костозаместител – така нареченото костозаместване, което значително спомага заздравителния процес и подобрява прогнозата на  лечението.