Новите 7 чудеса на света

1
Добави коментар

Неизвестни забележителности, грандиозни творения на човешкия гений, за които не са чували даже най-ревностните пътешественици.

Всички знаят за забележителности като Колизеумът, Великата Китайска стена и Тадж Махал.Но по света съществуват и други наистина грандиозни постройки, за които не са чували даже най-ревностните пътешественици. Сп. Quora публикува предложения за новите 7 чудеса на света, класирани след анкета.

Голямата джамия в Джене, Мали

aniryortonts.

Голямата джамия в Джене е най-голямата сграда от кирпич в света, смятана от много архитекти за най-голямото постижение на Судано-сахелския архитектурен стил, макар и с определено ислямско влияние. Този обект в стария град Джене през 1988 г. е включен в списъка на Световното наследство на ЮНЕСКО.

Голямата джамия е затворена за немюсюлмани след инцидент с модни снимки за сп. Vogue на покрива и в залата за молитви, приети за нарушение на предишно споразумение с местните лидери.

soloway.

soloway.

Чанд Баори, Индия

agrawalshubham.

Архитектурният комплекс Чанд Баори се намира в малкото индийско село Абанери и е един от най-старинните и дълбоки кладенци със стъпала в света. Гигантското съоръжение, напомнящо обърната пирамида, е издълбано на 30 м под земята, на трите му стени в идеална симетрия са изградени 3500 стъпала, по които може да слезеш до вода – малко мътнозелено езеро. Учените и досега спорят кога точно е построен кладенецът – между IX и XI век или 600 години пр. н. е.

aniryortonts.

explore.patternity.

Дворецът на Парламента, Румъния

aniryortonts.

Един от най-знаменитите архитектурни паметници на Букурещ. Построен е по време на социализма. Дворецът се смята за най-голямото в света гражданско административно здание, най-голямото здание на парламент, а също и най-тежкото административно здание в света. Дворецът е дълъг 270 м и широк 240 м. Височината му е 86 м. Подземната част на двореца стига дълбочина от 92 м. В двореца има 1100 стаи на 12 етажа.

abritandabroad.

abritandabroad.

Старият мост на река Неретва, Босна и Херцеговина

thousandwonders.

Пешеходният мост през река Неретва в град Мостар е съвременно копие на древен мост, който е напълно унищожен от хърватските бойци през 1993 г. Мостът е обект на Световното наследство на ЮНЕСКО. Едно от развлеченията на туристите и традиционен начин за изкарване на пари от младите хора в града са организираните скокове в река Неретва от центъра на Стария мост. Височината на скока зависи от нивото на водата в реката – от 24 до 30 м.

quora.

thousandwonders.

Великата Индийска стена, форт Кумбалгарх, Индия

zonnews.

Фортът Кумбалгарх е заобиколен с уникална стена, която в древността се е наричала „страж на смъртта“. Дълга е 36 км, а ширината на някои места достига 8 м. Тя плътно обикаля по целия периметър на форта и от векове го защитава от неканени завоеватели. За да се издигне, е било необходимо цяло столетие – от XV до XVI век. За цялата история на войните, на които е била свидетел Великата Индийска стена, тя нито веднъж не е рухнала и не е пропуснала враговете във форта. Само Великата Китайска стена е по-дълга от „стража на смъртта“, или, както я наричали още, „очите на Мевар“.

chispa1707.livejournal.

Джамията на шейх Лютфула, Иран

agrawalshubham.

Джамията на шейх Лотфолах се намира в Исфахан, в източния край на площада Наш-е Джахан в Иран. Тя е сред най-ярките паметници на иранската архитектура по време на Сефевидите. Строежът ѝ отнема 17 години (1602 – 1619) по заповед на шах Абас I Велики. Архитект е Мохамед Реза Исфахани.

Джамията е необикновена. В нея няма нито едно минаре. Няма и вътрешен двор, а към входния портал водят стълби. Възможно е причина за такова пренебрежение пред строгите норми на култовата ислямска архитектура да е фактът, че джамията никога не е била за публично ползване, а е служила като място за място за религиозни обреди на жените от харема на шаха.

architectureindiaandiran.

iranama.blogsky.

Крепостта Деравар, Пакистан

Aniryortonts.

Крепост с внушителни размери, Деравар е изградена от 40 високи бастиона, оформящи квадрат. Те се извисяват на 30 м, а общата им обиколка е 1500 м. Крепостта се намира в пустинята Холистан, а още по-голям интерес предизвиква фактът, че не само чуждите туристи, но и голяма част от пакистанците не знаят за нейното съществуване. За това, разбира се, си има добра причина: за да стигнете до крепостта, трябва да наемете гид с високопроходим автомобил и да пътувате цял ден през пустинята от град Бахалвапур. След това ви е необходимо разрешение от местния амир (лидер), за да влезете в крепостта.

pakistanhotline.

Виж още:

Храмове, които те оставят без дъх