Защо не виждате рекламите в Google? 6 основни причини и решения.

1
Добави коментар

Защо не виждате рекламите в Google? 6 основни причини и решения.

„Защо не виждам своите реклами в Google?“ е един от най-често срещаните въпроси между клиентите, които рекламират с AdWords от скоро. Решихме да напишем тази кратка статия за да улесним всички с актуална информация от нашата практика и няколко полезни решения.
Важно: При анализа на всяка ситуация е разумно да разделим факторите, които оказват влияние върху нашата дейност. Най-общо те са вътрешни и външни т.е. първо е редно да проверим, какво се случва в нашия двор и след това да проверим какво се случва извън него.Този подход работи отлично и работата с AdWords не е изключение.

Кои са причините да не виждате вашите реклами в Google?
Причина номер едно – Google ги спира автоматично.
Сигурно малко от вас знаят, че съществува инструмент за анализ на рекламите и тяхното показване в Google. По тази причина се допуска масова грешка да се търси директно в Google за да се следи за показването на рекламните и избраните ключови думи – това е много грешно и е лошо за вашата кампания. Не го правете!
Защо? – Ако всеки ден използвате търсачката с няколко ключови думи и не кликвате върху рекламите е много вероятно Google автоматично да спре да ви ги показва. Причината – ако търсите с едни и същи думи и само гледате без да действате (клик) Google ще сметне, че рекламата не е подходяща за вас и ще я покаже на нови потребители, които използват същите думи при търсене.  По този начин Google увеличава шанса да се достигне до реално заинтересован, потенциален клиент, които ще кликне върху рекламата.
Решение: Вижте как се проверяват реклами в Google AdWords?

Причина номер две – правилата на Google.
Google AdWords има строга политика по отношение на рекламните текстове и тяхното съдържание. Ако имате думи или реклами, които нарушават политиката на Google ще последва автоматично спиране. За да проверите дали имате забрана от Google е необходимо да видите статуса на рекламата във вашия AdWords профил.
Решение: проверете статуса на вашите реклами

Причина номер три – бюджетът в AdWords.
Ако търсенето в Google надхвърля вашия дневен бюджет е логично рекламите да не се показват при всяко търсене.

Пример: Използвате списък с 30 думи, които имат 600 търсения, като 100 от тези търсения са потенциални посещения във вашия сайт (100 клика). Ако бюджетът ви покрива въпросните 100 клика имаме идеална ситуация, но в практиката идеалните ситуации са малко и бюджетите рядко покриват 50%-60% от общото търсене. В тези ситуации Google автоматично преразпределя дневния бюджет за най-активните или най-ефективните часове от денонощието. Та ако бюджетът ви не покрива търсенето не очаквайте да видите рекламите си по всяко време.
Решение: увеличение на бюджета

Причина номер четири – таргетиране.
Често допускана грешка е подценяването на настройките за таргетиране и по-точно географското таргетиране (насочване). Ако сте локален бизнес и обслужвате един град кампанията трябва да се насочи в рамките на този град, а не в цялата страна. Ако не сте настроили кампанията правилно рекламите ви ще се показват в градове, които са извън вашия обсег и е много вероятно заради тях да губите показвания във вашия район.
Тази настройка често води до излишни разходи и време за обработка на запитвания/обаждания, които няма да се обърнат в продажби. За да се избегнат тези запитвания има възможност за изключване на всички градове извън вашия обсег.
Решение: променете настройките за географско таргетиране

Причина номер пет – график на показване.
При стартиране на нова кампания графикът по подразбиране е „всеки ден, от 00ч.-24ч.“ Ако бюджетът е малък и е разпределен за 24 часа от денонощието е много вероятно да не видите своите реклами. Поради ограниченията в бюджета кампаниите се оптимизират с точно определени часови графици. Така бюджетът ще бъде разпределен по-ефективно. Ако направите търсене извън планирания график рекламите ви няма да се покажат.
Решение: променете графика за показване на рекламите

Причина номер шест – блокиране.
Ако не виждате никакви реклами е много вероятно да използвате браузер, които е настроен да блокира всички реклами. Уверете се, че не използвате приложения или настройки, които блокират рекламите.  
Решение: използвайте устройство без програми за блокиране на реклами или сложете на пауза активните блокиращи програми

От казаното до тук става ясно, че вътрешните фактори са повече от външните и „непоказването“ на рекламите най-често е причинено от нашето действие или бездействие и по-рядко от Google. За щастие Google AdWords предлага поддръжка на български език и има куп информация в своя помощен център. Информирайте се самостоятелно или се свържете със сертифициран Google Partner.

Благодаря ви за вниманието. Споделяйте, харесвайте и използвайте G+.

Автор: Христо Митков