Apple продължава да е най-скъпият бранд | Temaonline.bg

1
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

Американското списание „Forbes“ публикува годишната класация на най-скъпите марки в света. Тя за пореден пети път бе оглавена от „Apple „, като в първата петица влизат още „Google „, „Microsoft“, „Coca Cola“ и „Facebook“.

„Apple “ стана безспорен фаворит и тази година, независимо от това, че за пръв път от 13 години, имаше понижаване на тримесечните печалби, а акциите на компанията паднаха с цели 30% спрямо пика отпреди една година.

Журналистите на „Forbes“ оценяват бранда „Apple “ на $154.1 млрд., което е с 87% повече от аналогичния показател на „Google „, който идва на второ място в класацията.

„Брандът се оценява в зависимост от това, как го възприемат потребителите. За компанията е важно дали купувачът е готов да плати по-висока цена за дадения продукт и ще направили избора си в полза именно на този бранд“, обяснява професорът по маркетинг и експерт по брандиране във „Уортън бизнес скул“ в университета на Пенсилвания Дейвид Райбстайн.

 

 

Според журналистите на „Forbes“ именно силата на марката позволява на „Apple “ да продават своите смартфони на по-висока цена, независимо от това, че по характеристиките си те не се различават особено от продукцията на „Самсунг“.

На второ място в класацията идва „Google “ с $82,5 млрд. , следван от „Microsoft“, чиято марка се оценява на $75,2 млрд.

„Coca Cola“ запазва четвъртата позиция, като нейният бранд е поскъпнал малко спрямо предходната година от $56 млрд. до $58,5 млрд.

Първата петорка завършва с „Facebook“ – $52,6 млрд. , който изпревари IBM.

В десетката на най-скъпите брандове в света влизат още „Тойота“, „Дисни“, „Макдоналдс“ и „Дженерал Електрик“.