Днес е Международният ден на музеите

1
113
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Днес светът отбелязва Международния ден на музеите. Празникът е учреден през 1977 г. по инициатива на Световния съвет на музеите. Тази година темата на честванията е “Хиперсвързани музеи – Нови подходи и нови публики”.

Тя е свързана с огромното значение на музеите като начин за междукултурен обмен, обогатяване и развитие на междукултурните отношения, необходими за установяването на мир. “Хиперсвързаността” като термин съществува от 2001 година и се отнася до множеството начини за комуникация, с които днешният свят разполага.

Тези начини за връзка стават все по-сложни, преплитат се и създават мрежата на глобализацията. Музиете като културни институции няма как да стоят настрана от тези тенденции. Възползвайки се от новите технологии и новите начини за комуникация, те имат рядката възможност силно да разширят своята аудитория, превръщайки се от статичен източник на информация за определена общност в глобален институт.

Идеята зад учредяването на Международния ден на музеите е обществото да се запознае с трудностите и предизвикателствата, които срещат музеите по света. Целта е публиката да открие тяхната роля в развитието на света и запазването на познанието.

У нас традиционно денят се чества като в навечерието му музеите отварят врати за безплатно посещение. Организират се различни събития, които да привлекат вниманието на публиката и да върнат гражданите в тези храмове на познанието. Едно от най-популярните събития е Нощта на музеите.