Минималната заплата от догодина у нас ще стане 600 евро

1
Добави коментар

Минималната заплата от догодина у нас ще стане 600 евро

Минималната работна заплата у нас ще скочи значително и ще стане 600 евро от догодина.

автор: Светозар Стоянов

2016-05-13 16:57:00

2016-05-13 16:57:00

Минималната работна заплата у нас ще скочи значително и ще стане 600 евро от догодина.

Европейската комисия прие постановление, което задължава страните-членки на ЕС да въведат еднакво минимално заплащане за положен труд. Новината беше потвърдена и от комисарят по за заетостта, социалните въпроси и социалното включване – Ласло Андор. Според него, не е редно Европа да бъде разделена на богати и бедни и именно затова трябва да се стигне до изравняване на минималното заплащане, което ще стимулира по-бедните страни и региони и ще подобри тяхното демографско и икономическо състояние.

Според експертите от ЕК, покачването на заплатите в по-бедните страни трябва да се осъществи час по-скоро, както заради бежанската криза, пред която по-бедните страни са напълно безсилни, така и по отношение на енергийната независимост. Сега, страните от Балканите до голяма степен се нуждаят от Русия и нейните газови находища. Това прави по-бедните страни като България изключително зависими от външни фактори.

След детайлно разглеждане на по-бедните страни, Ласло Андор и неговият екип, са акцентирали на проблемите в България. Станало е известно, че бедността в страната води до редица проблеми – липса на вътрешна стабилност, съществуващи периодични политически и икономически кризи, както и социално напрежение, което може да ексалира всеки един момент. Това би довело до сътресения в целия Европейски съюз и би разклатило допълнително неговата стабилност. Именно затова съвсем сериозно се обмисля, още от 1 януари 2017г. минималната работна заплата у нас да се повиши драстично.