Направи си сам: Седем идеи за абажур

17
Добави коментар
avi4ka
avi4ka

25 Септември, 2009 г. – 11:26, Коментари – 1

От: Десислава Златкова

Как да си направите осветителни тела в домашни условия с минимални усилия и максимална полезност прочетете натам…

Светеща морска звезда

Тази свежа нощна лампа излъчва не само успокояващи вибрации от морския бряг, но и внася закачка във вашия дом. Поставете я в тъмен коридор или детска стая и ще постигнете страхотно нощно сияние. За да я направите използвайте напълно изсъхнала морска звезда, която сами сте намерили по време на някое от пътуванията ви или си купете от магазин за декорация. Използвайте удобен нож, с който внимателно остържете морската звезда от вътрешната, лицева страна, за да я направите по-прозрачна. След това я прикрепете към предната част на стандартен аплик или нощна лампа.

Алуминиев аплик

За да се сдобиете с необходимите материали за изработването на този аплик, на първо място ви е необходим стар абажур и не малка доза креативност и изобретателност. Изрежете рамката му, разделете я на две и всяка огънете във формата на дъга. Така ще получите основата на новата лампа. Около рамката нагънете, в случая алуминиева решетка от радиатор, а ако не разполагате с такава, избора на този материал е по ваше усмотрение. Подплатете решетка с матова хартия, която ще послужи за омекотяване на светлината, излъчвана от лампата. Използвайте висока мощност, ниско волтова LED лампа за дълготраен блясък и за предотвратяване на хартия от става прекалено горещо.

Лампион от стойка за микрофон

Бъдете нащрек за търгове в eBay или разпродажби в музикални магазини, за да се сдобиете със стойка на микрофон и следователно с такъв, артистичен лампион на добра цена. След като сте си набавили стойката, прокарайте кабела нa лампата нагоре през кухото й тяло. Използвайте горелка, за да заварите главата на абажура за стойката. Полицата, която е допълнителна екстра, е идеалното място за съхраняване на актуални списания или излагане рисунките на хлапето ви.

Светлина в бутилка

Простичък и елегантен, това е един страхотен „направи си сам” проект за начинаещи и много бърз за реализация. В къщата на баба или магазините за антики има разнообразие от стари, ретро, странни бутилки с различни форми, цветове, размери. Намерете правилната за интериора във вашият дом и я използвайте, но не по предназначение. Единственото условие е бутилката да е прозрачна. Следващата ви задача е да се сдобиете и с подходящ размер абажур. Използвайте универсален комплект светлинен адаптер, който е с лесен монтаж и готово! Нова лампа, без да се наложи да пробивате дори една дупка.

Висящ абажур от купи

В последно време виждаме, че има бум и съответно разнообразие от висящи абажури, но предимно вплетени в кухненския интериор или в трапезарията. Нашият висящ абажур от купи за хранене ще разчупи ординарното, защото е предназначен за спалня. Подберете няколко купи и просто пробийте дупки на дъното им, обърнете ги наопаки и в отвора поставете халогена крушка. Процепите запушете със силикон. За да скриете грозният, висящ кабел, омотайте около него средно дебела, сатенена, или с каквато разполагате, лента и залепете с лепило. Завършете с панделка!

Аплик от плочки

Обожаваме този аплик заради ретро чара му. Подходящ място за него би било, както това от двете страни на камината, до входната врата в коридора, така и под формата на нощна лампа в спалнята. Правилното място зависи от това, какъв е стилът в домът ви. Ето съвети как да го направите… Най-важното е да подберете подходящите плочки, и като цветове, и като форма и като размер, като разбира се се съобразите с интериора. На избраното място за аплика измажете с хоросан, залейте с циментов разтвор и залепете четирите плочки. Когато сместа се втвърди, внимателно пробийте дупки и монтирайте аплика.

Кълбо от светлина

Техниката папие-маше, това е тайната на този фънки абажур! Ето съвети как да го направите сами в домашни условия. В подходящ съд разредете тапетно лепило с няколко капки вода. Натопете дългата връв, която ще използвате за абажура, в лепкавата смес. След това вербувайте приятел, чиято задача е да държи един надут балон, докато вие навивате около него (балона) кордата. Не забравяйте, докато оформяте полилея да оставите достатъчно места за проникването на светлината. Когато кълбото изсъхне, пукнете и отстранете балона. Всичко, което ви остава сега, е да закачете крушка!