Как да изберем подходяща трапезна маса за нашата кухня

1
Добави коментар
vanyo_pro
vanyo_pro

Изборът на правилна кухненска маса може да бъде изключително трудна задача, особено ако не знаете какво точно търсите. Вариантите са безкрайни и ако отидете неинформирани в мебелен магазин, означава да оставите решението за покупка на продавача. Най-често тази стратегия води до покупка на маса, която впоследствие разбирате, че не удовлетворява вашето търсене. Преди време решението за покупка на маса беше изключително лесно. Изборът зависише единствено от два фактора – размера на  масата и бюджета, с който разполагаме. Изборът на трапезни столове също беше лека задача, тъй като голяма част от масите идваха в комплект с тях.

За съжаление тези времена са далеч от нас и сега модерната кухня е комплексно интериорно решение, обединяващо в себе си няколко различни стила, трендове, текстури и форми. С идеите, които сме ви представили в следващите редове ще се опитаме да ви дадем насоки, които да ви помогнат при избора на правилна маса за кухня.

КЛАСИЧЕСКА ПРАВОЪГЪЛНА МАСА

Едно от най-важните решения при избор на маса е каква да бъде нейната форма. Вярвате или не, този избор е сравнително по-лесен от този какъв да бъде стилът й. Правоъгълната маса за хранене определено е най-популярната и предпочитана сред всички варианти. Това е така заради формата и функционалността, който предлага. Независимо дали вечеряте със семейството си или пък празнувате грандиозно с приятели и роднини, правоъгълната трапезна маса ще посрещне вашите нужди по великолепен начин.

КРЪГЛА КУХНЕНСКА МАСА

Ако правоъгълната маса за кухня е най-избираната опция сред домакинствата, то кръглата и овална такава е решение за собствениците на по-малки кухненски помещения. Не случайно всички компактни трапезарии са обзаведени с красиви кръгли маси, предимно с пиедестални крака. Кръглите маси също така създават по-интимна атмосфера и в един свят, доминиран от прави линии, кривите са необичайна и нестандартна промяна.

Овалната кухненска маса е добро решение, когато на масата сядат не повече от шест души. По-големите кръгли маси затрудняват, както разговорите така и сервирането на храна и напитки. Добавяйки висяща светлина отгоре, заедно с два плюшени стола например, могат да създадат топла и романтична атмосфера.

ПЕРФЕКТНИЯТ КВАДРАТ

Квадратната трапезна маса е може би най-малко предпочитания вариант и рядко ще видите някой дизайнер да обзавежда пищна трапезария с такъв модел. Точно както при кръглите маси, тук важи правилото “малкото е по-красиво”. Големите квадратни кухненски маси също правят сервирането трудно, затова ги изберете като интериорно решение единствено, ако ще домакинствате на максимум шест човека. Квадратните маси изглеждат добре в дълги и тесни стаи, тъй като придават чувство за симетрия.

КАКЪВ В ВАШИЯ СТИЛ?

Създаването на уютна и красива трапезария се свежда основно до правилния избор на тема и стил. Когато избирате кухненска маса за широки и обширни пространства е най-добре да се спрете на маса, която изглежда естествено продължение на останалата част от интериора на стаята. Някои може да искат да добавят контраст и  шик към атмосферата, като закупят дървена, масивна маса, поставяйки я в модерно пространство или пък метална, изчистена маса комбинирана с кухня, доминирана от топли, дървесни тонове. Тези комбинации изглеждат фантастично, използвани с подходяща светлина. Ако сте собственик на малък апартамент или студио е добре да обзаведете кухнята си със стъклена маса, а тези от вас, които обичат да посрещат гости в къщи е добре да се замислят за разтегателен вариант.

Рециклираните дървени маси в момента са един от най-популярните трендове в дизайна на мебели и с развитието на еко съзнанието през последните години, тези маси изглеждат много логично и рационално решение. Независимо дали сте традиционалист или дизайн ентусиаст, не трябва да забравяте, че избора на трапезна маса ще предаде дух и атмосфера на цялата кухня.

РАЗМЕРИ НА МАСАТА 

След като изберете стил и форма на масата е време да помислите и за нейния размер. Има няколко прости и стандартни мерки, които ще улеснят вашия избор. Златното правило е да осигурите около 116-122 см. разстояние между масата и ръба на прилежащите мебели и стените. Тези мерки ще ви осигурят достатъчно пространство, за да сте сигурни, че ще се движите свободно и вечерящия ще може да става и сяда без проблеми. Спазвайте необходимата дистанция, но внимавайте да не изберете маса за вашата кухня, която изглежда миниатюрна в пространството.

ПОМИСЛЕТЕ ЗА ВАШИТЕ ГОСТИ

При избора на маса трябва да имате предвид колко често ще я използвате и дали ще е необходимо да я изкарвате навън при по-топли слънчеви дни. Ако е така, изберете маса, която е лека, подвижна и направена от устойчив материал. По този начин много лесно ще я придвижвате от балкона в кухнята.

ФОРМА, КУХНЕНСКИ СТОЛОВЕ И ОСВЕТЛЕНИЕ

Много често вземаме под внимание столовете, осветлението или килима, чак след като сме купили масата. Не правете тази грешка. Изпробвайте масата със столовете, които притежавате преди да я закупите. Мислете за това като за една цялостна концепция в центъра на която седи трапезната маса. Не изпадайте в ситуация, в която ще закупите скучен полилей или трапезни столове, които не ви допадат просто защото пасват на купената от вас маса за кухня.

Избора на трапезна маса не е толкова труден, когато сте наясно какво точно искате. Винаги се старайте да седнете на масата преди да сте я закупили и не позволявайте на хитрите продавачи да ви излъжат да закупите маса, която е по-голяма от това, което ви трябва. Въпреки че това звучи глупаво, това е най-голямата причина, поради която много хора се прибират вкъщи с маси за хранене, които не стоят на мястото си. Пазарувайте разумно!