Спецсъдът гледа мярката на Ценко Чоков | Temaonline.bg

1
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

Специализираният наказателен съд гледа мярката за неотклонение на кмета на Галиче Ценко Чоков и още 7 обвиняеми.

По-рано Специализираната прокуратура внесе искане в съда за вземане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо Ценко Чоков, с повдигнато обвинение за ръководене на организирана престъпна група, и участници в нея-Димитър Каменов, Иван Пл. Тодораков, Иван Й. Тодораков, Касъм Касъмов, който е общински съветник в община Бяла Слатина, Васил Филиповски и синът на Чоков-Мартин Чоков.

Според държавното обвинение групата е създадена с цел да върши престъпления против личността – заплахи, закани, отвличания, лихварство, нанасяне на средни телесни повреди.

По време на заседанието в съда се явиха всички обвинени, заедно със своите адвокати. Ценко Чоков отказа да даде какъвто и да е коментар пред представителите на медиите. Пред съда Чоков отказа да дава показания този път, както и останалите обвинени.

Стана ясно, че синът на Чоков-Мартин Чоков, който е сред обвиняемите, вече е осъждан веднъж за средна телесна повреда, а Касъм Касъмов е осъждан за шофиране без книжка.

Прокурорът по делото обясни, че настоява за най-тежката мярка постоянен арест за всички обвинени. Според свидетелски показания, цитирани от държавния обвинител, Чоков е нанасял побой на свидетелите, заплашвал ги е, занимавал се е с лихварство. Пак, според показанията кметът на Галиче давал пари на сина си, които да дава срещу лихви, а ако някой не ги връщал навреме, Чоков се намесвал. Според свидетелските показания Ценко Чоков е заплашвал свидетели, като е заявявал, че „ако не се откажат от показанията си, ще ги избие”.

Отново, според показания на свидетели, синът на кмета на Галиче – Мартин, пък се занимавал с разпространение на наркотици, лихварство, заплашвал хора с нож, заплашвал друг човек, за са прехвърли земя на Ценко Чоков.

Преди заседанието адвокатите на обвиняемите се запознаваха повече от 2 часа с материалите по делото. Очаква се по-късно тази вечер съдът да постанови мярката за неотклонение на Чоков и останалите 7 обвинени.