Почитаме Света Емилия | stz24 Новини Стара Загора, Казанлък, Чирпан, Раднево

1
Добави коментар
stuklen
stuklen

Днес, 30 май, православната църква почита паметта на Света Емилия. Приживе тя е част от богат благороднически род. Света Емилия е майката на Св….

Днес, 30 май, православната църква почита паметта на Света Емилия. Приживе тя е част от богат благороднически род. Света Емилия е майката на Св. Василий Велики и на Св. Макрина, както и на още пет дъщери и трима синове. Двама от синовете ѝ — епископите Григорий Нисийски и Петър Севастийски са обявени за православни светци.

Много голямо влияние върху децата в семейството оказва най-голямата дъщеря на Емилия – Св. Макрина, която чрез своите беседи им внушава Божията любов и ги кара да се обърнат към чистия живот. След като децата ѝ напускат дома ѝ, Света Емилия и най-голямата ѝ дъщеря основават женски манастир.

Емилия разделя семейното имущество между децата си и освобождава робите и робините. Много от освободените робини се присъединяват към тях. Те се отричат от света и така се образуват девически манастир, където те всички живеят под един покрив и делят всичко по равно. В обителта на Света Емилия всички живеят в смирение и любов и в тях няма нито гняв, нито завист, нито ненавист, нито презрение.

Последователите на светицата  се отричат от суетата и тщеславието. Славата им е в това, че никой не ги познава, богатството им – в нищетата, тяхната храна – въздържанието. Света Емилия доживява до дълбока старост. След кончината си, по нейно желание е погребана в малък семеен параклис при съпруга си и един от синовете ѝ. Света Емилия е обявена за блажена.

Днес имен ден празнуват всички с името Емил, Емилия,  Емилиян, Емилиянa.

Ако материала Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Тагове църковен празник | Света Емилия

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!