Важни съвети за ножовете за рязане на плотер

1
Добави коментар
maznio007
maznio007

 

Има два основни вида ножове, които се използват при плотерите за рязане. Те се различават по ъгъла на заточване на резеца спрямо остта на рязане – 45 градуса и 60 градуса. Правилният избор зависи основно от дебелината и плътността на матриалите за рязане. Разбира се съществуват и други ъгли за заточване, като моделите зависят изцяло от производителя на плотера.

45-градусовият се използва за почти всякакви нужди за медии с дебелина до няколко десети от милиметъра. Те се характеризират с по-дълъг живот, поради по-голямата режеща площ на острието.

60-градусовите са подходящи за по-прецизно и детайлно рязане по контур. При тях по-трудно ще имате проблем с по-острите криви, например при изрязване на изображение на трева. Поради тази причина този тип ножове са подходящи при работа с материали за трансфер.

Изборът между различни видове остриета е свързана и с промяна на настройките при рязане, които се отразяват в радиусите на движение и ъгловите компенсации. Необходимо е известно познаване на различните параметри с цел постигане на отлични резултати и избягване на проблеми на места, където се семня ъгълът на движение.