И Стивън Хокинг няма обяснение за популярността на Тръмп

1
Добави коментар
Hajmanata
Hajmanata

Гениалният учен призова британците да гласуват за оставане в ЕС на референдума на 23 юни

Британският астрофизик Стивън Хокинг е може би един от най-умните хора на света. Той е проникнал в редица тайни на Вселената, във физиката е достигнал там, където друг преди него не е успявал, но дори той признава, че не може да проумее на какво се дължи популярността на американския милиардер Доналд Тръмп, който е кандидат за президентската номинация на американските републиканци, пише „Гардиън“.

Пред британската телевизия Ай Ти Ви Хокинг нарече Тръмп „демагог, който както изглежда се прицелва в най-малкия общ знаменател“.

Хокинг също така призова гласоподавателите на Острова да гласуват за оставането на Великобритания в ЕС на референдума от 23 юни. Той каза, че оставането в ЕС е от съществено значение за британската наука, за британските изследвания, за икономиката и за сигурността.

Виж още: Стивън Хокинг предрича края на света

„Отминаха дните, в които ние можехме да се изправим сами срещу света. Днес ние трябва да сме част от по-голяма група страни, както заради нашата сигурност, така и заради нашата търговия“, каза той.

Стивън Хокинг е смятан за един от най-видните умове на нашето време. Едва на 22 години, на него му е поставена страшна диагноза амиотрофична латерална склероза. Тогава лекарите смятат, че му остават няколко години живот. Въпреки това Хокинг продължава да се бори и успява да опровергае прогнозата им. 

Той посвещава живота си на това да разкрие тайните на Вселената и да открие как точно функционира тя. Хокинг работи върху въпроси в сферата на Теорията на относителността и квантовата гравитация.

Най-революционната тема, в която Хокинг има сериозен принос, е изследването на черните космически дупки. Знаменитият физик е предположил, че веднага след Големия взрив са се образували първични черни дупки, които са се изпарили почти моментално. 

През 1974 г. ученият доказва, че черните дупки всъщност не са абсолютно черни, а излъчват енергия под формата на елементарни частици, докато изчерпят енергията си и избухнат. Това явление е известно като „лъчение на Хокинг“.