Д-р Рос “лекува” убийците в София

7
Добави коментар
XXLLXX
XXLLXX

Ще те „преглежда“ скоро доктор Рос“, шегуват се мрачно помежду си почти всички опасни бандити и убийци в София.

Те нямат предвид, че са болни и ще ходят на лекар, а че по петите им е известният в техните среди шеф на отдел „Убийства“ Ивайло Спиридонов.

За дългогодишния началник на най-тежкия отдел в столичната полиция всички знаят, че лично ръководи огледите на местопрестъпления, а после и преследването на убийците.

Малко са хората, които веднъж са го видели и могат да го сбъркат заради голямата му прилика с актьора Джордж Клуни.

Прякорът на новия криминалист №1 в София всъщност му бил измислен от премиера Бойко Борисов по времето, когато беше главен секретар на МВР, споделят колегите му.

„Всички в отдела си спомняме за времето, когато Бойко Борисов беше в МВР. Дори да му се обадехме в 4 ч през нощта, той след половин час идваше при нас на огледа, чудели сме се дали изобщо спи“, разказва главен инспектор Спиридонов.

Новият началник на „Криминална полиция“ бе човекът, който разплете зловещото убийство на двамата ватмани Анита Методиева и Лазар Колибаров през 2000 г., под негово ръководство в последните 8 години бяха заловени повече от 1000 убийци, гордеят се колегите му. Наред с десетките разстрели и кървави отмъщения в отдела успели да разкрият и кой е заклал архимандрит в София преди повече от 30 г.

По бележка, оставена от убиеца, който признавал, че е умъртвил свещенника в началото на 70-те г. на миналия век, криминалистите установили, че авторът й е македонец. Тогава обаче властите на съседната ни държава отказали да го екстрадират у нас.

Още докато бил ученик в гимназия в столичния кв. Слатина, 42-годишният Спиридонов мечтаел да разследва убийства. След школото обаче завършил висшия военнотранспортен институт и се дипломирал две години след бурната 1989 г. Вместо да кандидатства за работа във военното министерство през 1993 г. Спиридонов почнал работа като оперативен работник в „тежката група“ на Девето РПУ.

„Бяха много размирни години, създаваха се борческите групировки. Освен убийства разследвахме много грабежи, изнудвания, изнасилвания. От първия ми ден в полицията бях сигурен, че с това искам да се занимавам цял живот“, припомня си комисарят. Сред огромния брой престъпления в паметта му се е запечатал случай с изнудван студент по медицина. Младежът имал розов трабант, с който случайно засякъл из София беемве, пълно с мутри. Дебеловратите мъже изскочили бесни от колата си, пребили студента и му взели трабантчето.

Часове по-късно наглите бандити дори се обадили да искат откуп за розовото возило. Бъдещият лекар бил толкова уплашен, че се отказал от ученето и се върнал в провинцията.

„Успяхме да заловим тези изнудвачи и дори намерихме колата. А когато се обадих на момчето, то просто не можеше да повярва, че му връщаме трабантчето, а биячите му вече не са заплаха за него“, припомня си Спиридонов.

Усърдната му работа не остава незабелязана и само 3 години по-късно го канят в най-престижния първи сектор в столичната полиция, който разследва тежките престъпления срещу личността.

„През всичките години е имало много кандидати за отдел „Убийства“, но за да те вземат, първо трябва някой да те препоръча, обяснява полицейският шеф.

Няколко седмици след като Спиридонов постъпил в сектора, в Люлин убиват трима полицаи. Това е най-тежкият случай, за който си спомнят почти всички шефове в СДВР, които също са кадри на отдел „Убийства“.

„И досега не съм забравил, че работехме денонощно точно 3 месеца и 3 дни, докато не стигнахме до единия от убийците – Иво Кашавелов“, връща лентата главният инспектор. В следващите 13 години той е по дирите на повече от 1000 убийци. Като ги залови, се случва да забрави имената им.

„Неразкритите случаи обаче ги помня всичките. Сега от няколко седмици не съм в отдела, но всеки ден се сещам за две заклани баби в последните месеци, защото виновниците още са на свобода“, казва Спиридонов.

Едно от най-заплетените за полицаите престъпления е убийството на двамата ватмани Анита и Лазар през 2000 г. Те бяха застреляни през няколко месеца от влюбения във ватманката неин колега Явор Христов.

„Когато ми възложиха случая след първото убийство, говорих с Анита, познавах я беше много свястно момиче. И досега съжалявам, че тя не сподели с нас за ухажора си, защото щяхме да стигнем до него много по-рано“, припомня си полицаят. Първоначало версията била, че извършителят е жена, едва когато Анита изчезва от окървавения си трамвай, става ясно, че убиецът може да е само ватман.

„Разбрахме, че трамваят е преместен след престъплението, а като проверихме черната му кутия, се оказа, че не е направено нито едно излишно движение. Кръгът на заподозрените се стесни още повече, когато стана ясно, че мотрисата е от нов вид и едва около 35 служители са обучени да я управляват“, разказва детайли от разследването топполицаят.

Осъденият вече за двойното убийство Явор издържал на няколкочасови разпити и тест с детектор на лъжата, преди да признае. Най-трудното в работата на криминалистите е именно да мотивираш заподозрения да започне да говори, категоричен е полицейският шеф. С бой никой не признавал за убийство.

В практиката си Спиридонов е забелязал, че жените много по-трудно се пречупват при разпити от мъжете. Около 6 часа е най-дългият разговор, воден от него и колегите му с убиец, преди да разкаже за престъплението си.

Най-продължителната изповед на убиец била по дело за нарязан тяло на проститутка на бул. „Дондуков“. Полицаите бързо влезли в дирите на извършителя, които ги отвели до турчин с български произход, който работел в София на строителни обекти.

„Разбрахме се точно за 3 минути, че не сме стигнали случайно до него и той трябва да говори. Строителят обаче предупреди, че не иска да го прекъсват, и започна да разказва историята на живота си едва ли не откакто се е родил. Така аз и двама мои коле го слушахме повече от 4 часа без дори да мръднем, докато той стигне до мотива и начина на извършване на убийството“, припомня си друг от случаите си новият началник на „Криминална полиция“.

За да разпуска от изключително натоварената си професия, Спиридонов от години е запален любител на моторите. Когато е напрегнат, се качва на скутера си „Хонда“ и започва безцелно да обикаля. Старае си да не натоварва съпругата си Ваня с тежките случаи. Понякога обаче е неизбежно, защото обикновено престъпленията, които той разследва, са водещи новини на всички телевизии и вестници. Половинката му, с която се запознали още в студентските години, перфектно разбира тежестта на работата му. Ваня е медицинска сестра в МВР болница и също всекидневно се сблъсква с хората в най-тежките дни от живота им.

Спиридонови са горди родители на осмокласника Денислав, а от 1 година с любов се грижат и за прекрасната си 12-месечна дъщеря Саня. Всеки може да срещне полицейския шеф из парковете в София да се разхожда със съпругата и децата си.

„Вярно е, че в работата ми се е налагало да се срещам с хора от престъпни групировки, но никога не съм се чувствал застрашен на улицата“, обяснява главният инспектор.

Запален рибар е, но в последните години все по-рядко има време да излезе по-надалече от София. Причината е, че е свикнал винаги да е на разположение на колегите си – ако има тежък случай да може бързо да помага на място.

„Ако имаше възможност, и сега щях да си остана в „Убийствата“. Работата ми харесва и удовлетворенето е огромно, като задържиш извършител на такова престъпление. Забравяш, че не си спал и не си се прибирал при семейството си с дни“, категоричен е Спиридонов. В последните години той на няколко пъти отказвал началнически постове, защото искал да работи на терен.

Пазарувай в MediaMall.bg – книги, музика, филми и абонаменти