Насоки за създаването на добър маркетингов план (част 1)

1
Добави коментар
Bilyarski
Bilyarski

Както всички знаем, маркетинговият план очертава най-ясно стратегията, която движи резултатите на компанията ви в бъдеш период от година. Той трябва да включва информация за това към кого таргетираш продуктите и услугите си, как и какви инструменти и оперативни задачи ще бъдат поставени за постигане на крайните цели. Последна дума на планa е да покаже кой е конкретния такъв за вашата дейност и какво ще получите от него.

Част 1 Провеждане на анализ на ситуация

1. Обмислете целите на компанията

В първата част на създаването на добър маркетингов план е да прецените текущото състояние на компанията ви на пазара, на който оперирате. Преминете през мисията, визията и всички стратегически цели, които сте си поставили – сравнете ги със сегашните резултати и от там започнете търсенето на конкретни действия.

2. Разучете сегашните си пазарни предимства и предизвикателства

SWOT-анализът може да ви е добре познат като похват. Отговорете си на въпроси като това какво привлича клиентите ви? А с какво печелят конкурентите ви?

Използвайте класическият анализ на силни, слаби страни, предимства и недостатъци на компанията ви. Постарайте се анализът да изглежда стегнат и ясен. След като видите нагледно резултатите се опитайте да отграничите фирмата си от тази на конкурентите ви. Успявате ли?

Ако отговорът е да, трябва да помислите как да подобрите всичките си показатели и върху кои да наглегнете, като всичко това трябва да бъде съобразено отново с целите ви.

3. Проучете пазара, който таргетирате

Проучването ви трябва да бъде задълбочено и за него ще ви трябват всякакъв тип първични и вторични данни – демографски, икономически, политическа обстановка. За да не изпадате в подробни проучвания с риск да избягате от целите си, отново сверявайте с крайните резултати, които искате да постигнете.

4. Образовайте се как да избегнете евентуални заплахи и да не изпускате добри възможности.

Тези външни за компанията ви важни характеристики ще ви донесат много. Важното на този етап е да разгледате и отсеете добре разнообразието от фактори, които ви влияят и на които трябва да отреагирате възможно най-адекватно и в срок.

– Анализирайте пазарните тенденции, след което разгледайте финансовите такива;

– Спрете се и над сезонността на търсенето и предлагането;

– Анализирайте стратегиите на конкурентите си и начина, по който клиентите им реагират;

Част 2 Изследване на силните и слабите страни на компанията ви

1. Пращайте допитвания по имейл

Особено ако разполагате с голяма база данни с клиенти. Това ще ви помогне изключително много да получите информация от първо лице, а не тепърва да анализирате потребителското пазарно поведение. Можете въз основа на всичко до тук да започнете изчистването на маркетингов план с фокус върху силните ви страни и ориентация към подобряване на слабостите.

– Въпросниците трябва да са кратки и лесни за отговаряне;

– Форматът трябва да е лесен за ползване и бърз за изпълнение;

– Опитайте се да звучите колкото се може да по-персонализирано;

– Не забравяйте да изчислите добре разходите си за такъв тип проучване, особено ако прибегнете до използването на много консумативи;

2. Още малко за имейлите

В тях имате по-широк обхват на въпросите, както и възможността да питате индивидуално конкретни въпроси, тъй като клиентите ви могат да бъдат сортирани и да експериментирате с темите. Недостатък на такъв тип проучване е, че вие не знаете в действителност каква част от имейлите ви попадат в спам папките на клиентите ви, нито кога ще получите отговорите им и дали те са написани в действителност от тях.

3. Телефонни проучвания

Това е деликатна форма на събиране на информация, предвид, че хората се чувстват раздразнени, когато им се налага да дават информация по телефона. Ако бизнесът ви, обаче, залага изключително на връзката „човек с човек“, то със сигурност трябва да прибегнете към тоз метод. Недостатък е факта, че освен раздразнението на клиентите, вие няма да разполагате с цялата информация пред себе си в писмен формат.

4. Лични интервюта

Тук можете да получите най-много информация. Записвайте си по време на срещите и следете вербалната и невербална комуникация. Отново недостатък е това, че отнема значително повече време и изисква последваща подготовка на данните за анализ.

 

В следващата част на статията сме ви подготвили още два етапа, през които трябва да преминете за да постигнете възможно най-добър маркетингов план за високи резултати за печеливш бизнес!