Как сами да почистим фугите у дома?

1
Добави коментар
Ivan_P_Petkov
Ivan_P_Petkov

Как сами да почистим фугите у дома?

0.00 / 5

5

0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

Много е важно, когато почистваме дома си, да обръщаме достатъчно внимание на трудно достъпните места. Незнайно защо и поради каква причина страшно рядко обръщаме внимание на фугите. Поставяме плочки в банята, кухнята, коридора, понякога и в цялото жилище, за да ни е по-лесно да почистваме. Реалността е, че винаги използваме единствено и само моп за тяхното почистване. А, фугите? Истината е, че във фугите се натрупват най-много и различни бактерии, мухъл и плесен. Микроорганизми, които оказват силно негативно влияние върху здравето на всеки един от нас.

Как да почистим фугите у дома?

Независимо къде ще почиствате фугите на плочките е необходимо на първо място да знаете, че няма да е лесно и ще отнеме време, за да се получи желания ефект. Важното в случая е, че когато приключите с почистването на фугите, ще бъдете горди с постигнатия резултат.

Необходими продукти:

Сода за хляб

Лимонов сок

Оцет

Стара четка за зъби

Пулвелизатор

Кърпа

Инструкции:

За да се захванем с почистването на фугите на плочките е необходимо първо да си освободим периметъра от предмети, мебели, за да не се налага, докато почистваме помещението да губим сили и нерви в тяхното преместване.
След като вече сме си освободили пространство, може да се захванем с направата на нашия почистваш препарат. Смесете в един съд ½ чаена чаша сода за хляб, ½ чаена чаша лимонов сок, ½ чаена чаша оцет и 7 чаени чаши хладка вода. Разбъркайте домашно приготвения препарата и го прехвърлете в пулвелизатор. Използвайки пулвелизатор, ще облекчите своето почистване.
Да се захващаме на работа! Напръскайте внимателно фугите, които сте решили да почиствате с домашно направения препарат, който сте си направили. Оставете 10-15 минути препарата да подейства.
Докато изчаквате препарата да разгради замърсеностите по фугите на плочките, си напълнете един леген с хладка вода и си вземете една кърпа.
Сега е момента, в който ще си припомните какъв цвят са били фугите у дома. Вземете старата четка за зъби и започнете на разтърквате фугите. Да, фугите са били бели!
След като с помощта на четката за зъби сте изкарали всичкия прах, микроби и може би мухъл, вземете кърпата, която си бяхте приготвили по-рано и избършете фугата. Повтаряйте това действие като периодично изплаквате кърпата в легена.
Когато вече сте почистили всички фуги, с препарат за под, а може и с този домашно приготвен препарат почистете внимателно и детайлно целия под. Ако пък сте почиствали фугите в банята, изплакнете с подвижния душ и подсушете.
Вече работата е свършена и наистина този път имате чист и дезинфекциран под. А и вече сте си припомнили стария цвят на фугите.

Смея да твърдя, че едно от най-трудните почиствания е почистването на фугите на плочките. На първо място е факта, че много рядко им отделяме нужното внимание и детайлно почистване. Обикновено взимаме мопа, набързо измиваме плочките и вече, когато положението е станало от бяло – черно, чак тогава виждаме колко мръсни са вече фугите. Знам, че е много трудно да се изчисти всяко едно кътче на дома, но ако си разпределяме правилно времето, поддържането на чистотата и хигиената ще е много по-лесно. Можете да прочетете предишната ми статия – Основно почистване на дома, която може да ви помогне по-лесно да си разпределите времето за абсолютно всичко.