5-те най-мистериозни места в света

1
Добави коментар
marchoni
marchoni

Причина за забрана на посещения: научни експерименти

През 1963 г., във водите на Исландия изригва подводен вулкан, който за кратко време образува нов остров с територия 2,7 кв. км. По това време островът получава голямо внимание от учени от различни страни. Той е приеман като пример за ново творение и започването на нов живот. От тогава Сюртсей е посещаван единствено за научни експерименти и е забранен за туристи.

Иля де Кеймада Гранде

Причина за забрана на посещенията: отровни змии

Островът се намира в Бразилия и е известен като Островът на змиите. Едно посещение до Иля де Кеймада Гранде може да ви коства живота, тъй като е пълен с отровни змии. Средно има по 4 000 змии на всеки 0,43 кв. км. Най-смъртоносната от всички е „златната змия“, чиято отрова е 5 пъти по-отровна отколкото на всички останали змии. Смъртта идва съвсем кратко време, след като жертвата е ухапана.

Остров Северен Сентинел

Причина за забрана на посещенията: Агресивно местно население

Островът е дом на агресивните Сентинели, които избягват контакт с модерните цивилизации и отказват да приемат посетители. Според учените местните хора живеят отделени от около 60 000 години. Смята се, че на острова има между 50 и 400 жители. Те активно предпазват територията си. През 2004 г. са изстрелвали стрели срещу правителствен хеликоптер на Индия, който е прелитал над острова, за да види дали хората са се нуждаели от помощ след удар от цунами. Последните убити от Сентинелите жертви, за които се знае, са били няколко загубени рибари. Оттогава индийското правителство е наредило на хората да стоят далеч от острова.

Големият храм Исе

Причина за забрана на посещенията: Предназначен е само за елита

Едно от най-значимите места в Япония е комплексът Исе Жингу, съставен от голям брой Шинто храмове. Има два главни храма – Найку и Геку. Единият е заобиколен от високи дървени огради и се допускат единствено свещеници с най-високите звания и членове на кралското семейство.

Остров Груинард

Причина за забрана на посещенията: Тестове на биологични оръжия

През 1042 г. британското правителство купува шотландския остров Груинард с цел да тества на него биологични оръжия и по-специално Антракс. По време на експеримента е направено откритие, че антраксът трови територията на острова от дълго време, което е предизвикало 95% от смъртните случаи на населението на него. През 1989 г. учените съобщили, че островът е изчистен от заболяването и през 1990 г. е обявен за безопасен. Въпреки това никой не живее там, тъй като експертите предупреждават, че спорите на болестта са останали в почвата. Това означава, че Груинард не може да бъде обитаван спокойно в следващите няколко стотин години.