Лидия Ганева – новата Крисия на детската Евровизия

1
Добави коментар
Nelly_Nelly
Nelly_Nelly

10-годишната талантлива певица от Пловдив беше избрана от жури и зрители да представя страната ни на конкурса в Малта наесен, когато победителят ще бъде избран по нов регламент

Лидия Ганева, на 10 години, от Пловдив, беше избрана да представя страната ни на детската Евровизия в Малта на 20 ноември.

Талантливата певица е на същата възраст, на която Крисия, тогава най-малката участничка, спечели също в Малта второ място през 2014 г. с песента „Планетата на децата“, в съпровод на братята пианисти Хасан и Ибрахим.

Миналата година, когато конкурсът се състоя в София, България остана  на шесто място с „Цветът на надеждата“ в изпълнение на 12-годишната Габриела от Русе и подгласника й Иван.

Виж още: Not My Soul – хитът на детската Евровизия 2015 (видео)

На финала в националната селекция, организирана този път от БНТ, тя получи над 1/3 от гласовете на тв зрителите в конкуренция с още три певици и вокалната група „Бон-бон“ . 

От самото начало тя беше и фаворитка на журито в състав Нора Караиванова, Графа, Теди Кацарова, ВенЗи и Борислав Миланов, съавтор на If Love Was a Crime, завоювала четвърто място в тазгодишния песенен конкурс.

Към тях в последния кръг се присъедини режисьорът Гордън Бонело, постановчик на детската Евровизия през последните две години, който ще работи и по финала на 22 ноември в малтийската столица Валета.

Мотаунският хит Who’s Lovin’ You, записан от Майкъл Джексън през детския му период в „Джаксън файв“, и „Рапсодия“ на Роберта бяха последните й изпълнения в телевизионното риалити, озаглавено „Децата на България са супер“. 

Лидия расте в музикантско семейство – майка й е народна певица и от 20 години е в хора на ансамбъл „Тракия“, а отскоро пее в „Мистерията на българските гласове“. Баща й също е част от ансамбъл „Тракия“ като танцьор.

Самата тя се занимава с пеене от детската градина, първо с вокална група, а от две години – и самостоятелно, при вокалната педагожка Румяна Иванова.

Харесва Бийонсе, Адел, Кристина Агилера, Ариана Гранде, Майкъл Джексън, Уитни Хюстън, а от групити – „Литъл микс“. Най-добрите български певици според нея са Маргарита Хранова, Лили Иванова и Паша Христова, чиято песен „Повей, ветре“ също е в репертоара й.

Иначе е третокласничка в Арменското училище в Пловдив, а любимите й предмети, освен музиката, са литературата и английският. Има домашен любимец – зайче на пет години, на име Зай-Зай.

Девизът й е: „Вярвай, че мечтите се сбъдват рано или късно“, а мечтата й – да обиколи света с най-добрите си приятели и да спечели детската Евровизия.

От тази година регламентът е променен и зрителите няма да могат да гласуват – изпълнителите и песните ще се оценяват от професионално жури и деца.

Песента й, която трябва да включва задължително текст на български, ще се избира тепърва, съобразно нейните вокални данни.