12 цивилизации, чието изчезване е обгърнато в мистерия (1 част)

3
Добави коментар

Каква е причината една процъфтяваща цивилизация, твърде напреднала за времето си, изведнъж да изчезне, а жителите й да изоставят всичко, което са градили толкова години? Конспиративните теории предлагат много и любопитни отговори на този въпрос, включително и отвличане от извънземни, но в този случай, причината за изчезването на тези общества може би е малко по-различна – природни бедствия, климатични проблеми, инвазия или икономически промени. Все още не знаем и най-вероятно никога няма да разберем какво точно се е случило, за да накара тези цивилизации да изчезнат напълно.

1. Индската цивилизация, Пакистан

Домът на едни от най-великите архитектурни творения, създавани от човешка ръка през древния свят, постройките на Индската цивилизация са сред най-големите, което прави мястото едно от най-ранните селища на континента. Мястото е разположено в днешен Пакистан, а Индската цивилизация процъфтява преди 4500 години, след което бива забравена – докато останките й не биват открити през 1920-те. Изтънчена и технологично напреднала, тази цивилизация създава първите в света градски канализационни системи и оставя след себе си доказателства за изненадващо владеене на математика, инженерни науки и дори стоматология. През около 1500 година пр. Хр. Индската цивилизация е почти изчезнала, вероятно заради нашествието на индоевропейските племена или срив в селското стопанство поради измененията в климата.

2. Кхмерската империя, Камбоджа

Някога една от най-силните империи на югоизточна Азия, Кхмерската цивилизация заемала огромна територия – на днешните Камбоджа, Лаос, Тайланд, Виетнам, Мианмар и Малайзия. Счита се, че е основана някъде около 802 година пр.Хр. Сега много хора знаят най-големия й град – Ангкор, който е бил по-голям от днешен Ню Йорк. Нищо друго, освен надписи върху каменни плочи, са останали от времето на съществуването на тази цивилизация, така че нашите знания за нея се базират на археологическите разследвания, надписи в храмовете и доклади на външни лица, включително и китайци. Жителите на Кхемската империя изповядвали индуизъм и будизъм, създавали уникални храмове, кули и други структури, включително Ангкор Ват – посветен на Бог Вишну. Атаки от външни лица, смъртни случаи от зарази, невъзможността за качествено управление на водите, засягащи оризовите култури и конфликтите за власт сред кралските семейства вероятно са довели до края на тази империя, която най-накрая се поддава под силата на тайландците през 1431 година пр. Хр.

3. Анасази, Ню Мексико, САЩ

„Анасази“ е името на древния народ Плуебо, който е населявал югозападната част на САЩ – там, където се пресичат щатите Юта, Аризона, Ню Мексико и Колорадо. Цивилизацията възниква през около 12 век и е най-известна със своите каменни и кирпичени структури, изградени по протежението на скалните стени в района, включително Клиф Палас в Меса Верде и Пуебло Бонито – в северната част от каньона Чако. Тези сгради са се превърнали в удивителни многоетажни жилища, достъпът до които се е извършвал единствено чрез въже или стълба.

Не е задължително тази цивилизация да е „изчезнала“. Факт е обаче, че хората изоставят домовете си по неизвестни причини през 12-13 век пр. Хр. Много експерти, както и съвременни хора от народа Плуебо, които твърдят, че древните Плуебо са техни предци, смятат, че обезлесяването и сушите причинили вътрешни конфликти, което в крайна сметка води до разпръскването на народа.

 Вижте останалите ТУК>>>

Още по темата: