12 цивилизации, чието изчезване е обгърнато в мистерия (2 част)

3
Добави коментар

Каква е причината една процъфтяваща цивилизация, твърде напреднала за времето си, изведнъж да изчезне, а жителите й да изоставят всичко, което са градили толкова години? Конспиративните теории предлагат много и любопитни отговори на този въпрос, включително и отвличане от извънземни, но в този случай, причината за изчезването на тези общества може би е малко по-различна – природни бедствия, климатични проблеми, инвазия или икономически промени. Все още не знаем и най-вероятно никога няма да разберем какво точно се е случило, за да накара тези цивилизации да изчезнат напълно.

4. Цивилизацията на олмеките

На мястото на днешен Веракрус и Табаско, в тропическите низини на централно Мексико някога се е намирала цивилизацията с колумбийски корени, която създава уникалните „колосални глави“, практикува кръвопускане и човешка жертва, създава концепцията за числото 0 (нула) и поставя основите на мезоамериканската култура. Счита се, че цивилизацията на олмеките може би е първата в западното полукълбо, която развива писмена система и най-вероятно създава компаса и мезоамериканския календар. Тази цивилизация не е „открита“ от историците до средата на 19 век. За изчезването й са обвинени природните промени, причинени от вулканични изригвания и земетресенията.

5. Аксумската империя, Етиопия

Основен участник в търговията с Римската империя и древна Индия, Аксумската империя управлявала над североизточна Африка и Етиопия през 4 век пр. Хр. Счита се, че това е мястото, от което произлиза Саваската царица. Империята има собствена азбука и издига огромни обелиски, включително и обелискът на Аксум, който е запазен и до днес. Упадъкът на империята се счита, че се е случил заради икономическата изолация и развитието на Ислямската империя, нашествията или изменението на климата, който променя потока на река Нил.

6. Минойската цивилизацията, Крит

Кръстена на митичния цар Минос, Минойската цивилизация от Крит не е открита до началото на 20 век, но от тогава до сега сме открили уникални сведения, които показват, че тази цивилизация е започнала съществуването си преди 7000 години, достигайки до най-големия си разцвет през 1600 година пр.Хр. Центровете за търговия се появяват през 2700 година пр.Хр и тогава цивилизацията напредва, изграждат се с все по-голяма и по-голяма комплексност. Едно от тези места е дворецът Кносос – „лабиринтът“, свързан с легендата за Минос, който сега е основен археологически обект и туристическа атракция. За съжаление през 1450-те години пр.Хр, е имало неизвестно бедствие, от което цивилизацията не е могла да се възстанови и достига до своя провал. Интересен факт – Минойският ръкопис, познат още като Линеар А, все още не е разгадан.

Вижте останалите ТУК>>>

Още по темата: