Как да си направя супер сайт на фирмата | lifehack.bg

3
Добави коментар
seoslav
seoslav

Искаш да си евтин или искаш да си изключителен?

Всъщност, как искаш да изглежда сайта ти в очите на клиентите?

Да, и при мен е така.

Никой не иска да изглежда евтино, особено когато е готов да си плаща, за да бъде изключителен. Реалността обаче е друга…

Статистиката показва, че около 75% от случаите уеб сайт проект се проваля или клиента не е доволен от направата му. Най-честата ситуация е така наречената ‘Бездънна яма’. Това е когато програмистите продължават да казват на клиентите си, че проекта е почти готов, но така и не става напълно готов, според изискванията на поръчителя.

Днес почти всеки сайт е изграден на основата на стандартна система за управление на съдържание (CMS), която в началото работи привидно добре, но по-късно започва кошмара ако не е пригодена за конкретните нужди на бизнеса.

Ако проектът е направен некачествено, не са приложени добрите практики за програмиране и изчистен код, след време често се налага да се откажеш от него и да започнеш наново. Това със сигурност ще ти струва време и пропуснати ползи под формата на загубени пазарни позиции или пари. Ако пък решиш да правиш някакви промени, разходите да „закърпиш“ положението ще са значителни.

Как да пропуснеш всичко това?

За да не попадаш в „бездънната яма“, преди всичко трябва да си наясно с причините, които я копаят толкова дълбоко. За тази цел ще ти разкажем за най-често срещаните от тях, онези, които провалят почти всеки сайт, вероятно и твоя.

Е, искаш ли за пореден път да попаднеш насред безпощаден лов за клиенти, в който единствената цел е да бъдеш „отстрелян“ на всяка цена, или предпочиташ да си наясно как да избягваш подобни „смъртоносни“ за бюджета ловни капани?

Така си и мислех…

Ето какво трябва да знаеш, за да си подготвен:

1. Как да не се заразиш с вируса “Мога всичко – разбирам от всичко – работя сам”

Неквалифицирани приятели и познати в епична битка с множество неизвестни.

Всъщност, става въпрос за следното:

Да речем, че искаш да направиш невероятен сайт, който ще автоматизира бизнеса ти и ще ти отвори вратите към необятния дигитален пазар.

Да, сигурен съм, нямаш проблем. Мога да го направя.

Отвсякъде чуваш само това и всички звучат адски правдоподобно.

Проблемът е, че повечето хора, с които говорите няма да са достатъчно квалифицирани за работата, нито ще имат необходимия ресурс от работна ръка и знания.

Те просто искат да вземат парите ви.

Част от маркетингови агенции са невероятни в създаването, популяризирането и утвърждаването на вашият бранд, но имат ли възможността да се заемат с изработка на сайт, според вашите изисквания, отговаряйки на критериите на търсачките и потребителите за качество, бързина, естетика, потребителско преживяване и стойност?

В България всички уеб-дизайнерски фирми предлагат изработка на сайтове и задължително seo оптимизация. Няма лошо, но проблема е, че обикновено зад малките фирми стои един-единствен човек, който обикновено разбира само от едно от тези неща и реално няма други служители. Ако собственикът е програмист, то трябва да има отделно дизайнер и маркетингов специалист, но в 99% от случаите не разполага с такива.

Срещни се с реалните хора, които ще правят сайта ти и прегледай тяхното портфолио. Провери ги внимателно, имат ли препоръки, какво е мнението на потребителите за тях, изработвали ли са проекти с подобна тематика?

В правенето на бизнес с приятели и познати има много капани.

Направата на истински функционален сайт често изисква много умения и технологии и се случва да се прави от цял екип. Програмист на свободна практика може да се окаже недостатъчен за комплексността на проекта ти, колкото и добър да е той.

2. Бързаш ли? Забави темпото и направи това:

Липса на ясна дефиниция за възможностите и изискванията на проекта.

Всеки е нетърпелив да реализира идеята, която има в главата си и почти никога не й дава възможност тя да узрее достатъчно. Хората рядко премислят как ще работи проекта им при различни сценарии и възможни усложнения.

Това е особено валидно, когато някоя компания стартира бизнеса си онлайн.

Какви са неизвестните величини на това ново поприще?

Повечето клиенти си мислят, че знаят какво искат, но всъщност разковничето е в детайлите. Много нови бизнесмени, след като бъдат притиснати с всевъзможни сценарии се оказва, че не са ги премислили преди това. За това бъди сигурен, че си преминал през целия процес и си разиграл всички възможни сценарии, преди да започнеш да реализирате проекта си. Увери се, че ще създадеш нещо, което хората искат и имат нужда, а не просто това, което ти искаш – това може би е най-трудната част. Поинтересувай се за обратна връзка от вече съществуващите ти офлайн клиенти, близки и познати.

3. Защо шефът задължително трябва да участва?

Ръководните хора не взимат достатъчно участие в техническото задание и като цяло в процеса на изграждането на сайт.

Ако ти си шефа, чети внимателно! Ако не си шефа, чети още по-внимателно…

Собствениците на бизнес изискват онлайн присъствие под формата на уеб сайт или приложение, представяйки корпоративните си цели и с очакване за повишена печалба. Но ръководството не отделя нужното време, за да бъде запознато в детайли за важните решения, който трябва да се вземат.

Може би се чудиш защо да го правят:

Огромни проблеми могат да възникнат когато ръководните кадри започнат да тестват бета версията и разберат, че продукта не прави това, което те са си мислили, че трябва да прави. Най-добрите проекти, който са реализирани на пазара са тези, чиито ръководители са въвлечени още от началото в проекта и са участвали активно в него давайки наставления в бизнес логиката и спецификите. Промените може да бъдат много скъпи ако се наложат в края на проекта, вместо в началото.

4. Как лакомията може да те изяде…

Не отхапвай повече отколкото можеш да сдъвчеш.

Бъди предпазлив и оцени добре своите възможности. Има една хубава поговорка “Рим не е построен за един ден”. Ако имаш наистина сложен проект в главата, направи го на фази.

Не е задължително всичко да се направи наведнъж.

Няма нищо лошо да замениш част от функционалността или да добавиш нова след време, когато нещата вече са добре изпипани и улегнали.

5. Красотата е моментна – функционалността  е вечна!

Проектиране, без цел или функция. Наблягане основно на дизайна

Виждали сме много „барнати“ дизайни, които не могат да се реализират или ще бъдат твърде скъпи за направа. Най-добре се стартира със скици на дизайна (mockups) и функционалността, преди дизайнера изобщо да започне работа.

Какво следва след това:

Започва съвместната работа между програмистите и дизайнерите и заедно те могат да достигнат до красиви и същевременно функционални решения.

Много е важно да се обърне подобаващо внимание на така нареченото потребителско преживяване (user experience – UX). Всичко трябва така да се направи, че за масовия потребител да изглежда съвсем лесно, ясно и достъпно. И за да бъдат нещата перфектни – най-добрия вариант е още в началото да участва и специалист оптимизатор или поне програмиста да има базови познания по онсайт оптимизация.

6. Без контрол няма ред, а без ред няма бизнес

Не се използва GIT или SVN.

Какво е това ли:

Системи за контролиране на кода!

Необяснимо е как в днешно време се правят сайтове без система за контролиране на кода. Много е важно да се ползва GIT или SVN, особено от по голям екип.

Това са инструменти за колаборация на кода между много програмисти. Когато по един проект с множество файлове работят много хора, би било трудно без подобна система да се съобразяват промените по различните части на проекта от всички участници.

Тя позволява да се запази история на промените, да се върне предишна версия, както и да се добавя описание на извършваната работа.

Какви са ползите:

GIT лесно може да слее промените на много програмисти позволявайки бърза и лесна среда за това. Също така позволява възможност за спиране и пускане на различни функционалности, както и някои други необходими за работния процес детайли.

7. Програмисти, които не се ръководят добре

Липса на добър ръководител на проект (Project Manager).

Ръководителя на проекта е капитана на твоя отбор и свързващото звено между дизайнерите, програмистите, оптимизаторите, клиента, качествения контрол и други.

Той е отговорен в успешното планиране, изпълнение, контролиране и приключване на проекта. РП е задължително да разбере в детайли нуждите на клиента, както и предаването им на програмистите. Без опитен РП проекта лесно може да излезе извън релси и да завърши зле. Добрият професионалист би писал доклади за ежеседмичната работа и би следял да се спазват сроковете.

Това е откачено, но…

…добре е да споменем, че програмистите понякога, в опитите си да се справят с трудни задания или да спазят срок, изпадат в странни състояния и стават трудно контролируеми. Случва се и то не толкова рядко, дори и в добре организираните фирми.

8. Вместо цялостно решение получаваш посредствен сайт с доста бъдещи проблеми.

Евтиното винаги излиза по-скъпо.

Много често вярваме в принципа ”Нека-бъде-просто-и-лесно”. Когато неквалифицирани програмисти не знаят как да направят нещо, те обикновено са склонни да го заменят със “заобикаляне на проблема” (work around). Това може да предизвика редица бъдещи затруднения и да влоши качеството на продукта.

Ако твоят програмист оправи даден проблем, но на негово място изникне нов, то може да е резултат точно на това “заобикаляне на проблема”. Тази практика обикновено прави сайта невъзможен за обновяване и поддръжка, както и силно уязвим от към хакерски атаки. Другият лош вариант е програмистите да убеждават клиента или проект мениджъра, че няма нужда от това и ще бъде по-добре без него.

9. Излизане извън релси

Изработката на сайт е динамична задача.

Мениджърът е този, който трябва да държи под контрол целия процес по изготвянето на сайта. А той включва не само първоначалната договорка и обсъждането на идеите с клиента, но и по-нататъшната усърдна работа по изработката му, която търпи доста промени в движение. Често възникват детайли, които подлежат на корекция, или нови изисквания биват поставяни преди окончателното завършване на продукта.

Важно е все пак да се действа сравнително навреме, затова двете страни трябва да имат добра комуникация, да са ясни и конкретни, когато се полагат основите.

Какъв е смисъла?

Всяка последваща и закъсняла промяна би коствала доста повече средства, време, а и нерви. Разбира се, има случаи, в които е наложително да се направят промени, макар и на по-късен етап. Това обаче е в интерес на потребителите на сайта, което е най-важната ни цел, и не може въобще да бъде подлагано на съмнение като необходимост. Задължителен елемент за гладкото преминаване през процеса е участието на ръководните кадри на поръчителската страна още от започването на писането на заданието.

10. Без добрият тест няма бизнеса прогрес

Липса на качествен контрол. 

Факт е, че всеки сайт или мобилно приложение в началото имат доста бъгове и това е нормално. Затова е по-добре програмистите и качествения контрол да открият проблемите, вместо това да направят крайните потребители.

Хубаво е да се предвидят поне 15% от първоначалното време за реализация на проекта да бъде заделено за тестване от правилния екип за тази дейност.

Бъди сигурен, че има ясен план за това и за всички предстоящи тестове, иначе лесно може да се сдобиете с красив и функционален сайт, но с много проблеми.

Добра практика е програмистите да мислят за качеството на продукта от самото начало, иначе последиците може да са неприятни – за твоя сметка.

11. С новия ти уеб сайт работата не свършва до тук – тя едва сега започва!

Да дадеш едни пари за сайт и да забравиш…

Много хора си правят сайтове и след като е готов проекта всичко свършва до там. Нямам предвид, че липсва маркетинг, ами просто въобще не се работи по самия сайт и не се и предвижда нещо подобно. Може би се очаква някаква невероятна магия да се случи.

12. SEO И МАРКЕТИНГ, Алилуя!

Имате готов продукт, но никой не знае за него?

Какво да правиш тогава?

Типично български синдром е всеки да си направи сайт, по какъвто може начин. Когато вече имаш готов продукт съвсем нормално е да помислиш за неговото популяризиране – как реално да достигне до твоите потенциални клиенти.

Слабо вероятно е това да стане ако разчиташ само на социалните мрежи, пък дори да имаш хиляди фенове, приятели или последователи.

Защо?

Защото обикновено социалните мрежи се използват от потребителите основно за забавление и консумиране на информация. Търсачките са мястото, в което влизаш, за да потърсиш информация за продукт, който искаш да купиш.

Може би вече знаеш, че видимостта на безплатните постове във Facebook е само 6% и намалява до 0 с увеличаването на фенската маса. Разбира се, добре би било да ги използваш, но стъпката, без която няма как да потръгне онлайн бизнеса ти е да се подложиш на манипулация известна като seo оптимизация.

Най-важното накратко:
Направата на успешен сайт изисква всичките тези дванадесет точки да бъдат правилно адресирани и добре осмислени. Всяка една от тях може да доведе до срив на проекта и евентуална загуба на време и пари. Когато избирате IT компания, уверете се че тя се състои от правилните хора, достатъчно умели, сериозни и отговорни.
При нас редовно идват клиенти жертва на споменатите лоши практики.
Виждам огорчението в очите им, разочарованието, което са изпитали след всички прекрасни неизпълнени обещания. Усещамe недоверието им, когато се заговорим. И са прави да се чувстват така. Много добре осъзнавамe това и всеки ден се борим компанията ни да върви по един по-различен път – по пътя на удовлетворения клиент и изпълненото обещание.
Е, искате да бъдете евтин или предпочитате да сте изключителен?
Не се колебайте да потърсите WebsiteDesign…
…за да ви преведем през всички стъпки с професионализъм, финес и загриженост, за да подарите на клиентите си най-добрия сайт за услугите си.
ВАЖНО: само на читателите на lifehack ще подарим безплатен SEO одит (само на сайтове до 500 страници). Просто ни пишете и споменете вълшебната дума, която отключва подаръка, а именно: lifehack!