Кой е за и кой против британското еврочленство

2
Добави коментар
Nelly_Nelly
Nelly_Nelly

Актьори, музиканти, писатели и спортисти се включиха в агитацията за напускане (Leave) или за оставане (Remain) на Обединеното кралство в ЕС

Дейвид Бекъм и съпругата му Виктория станаха поредните британски знаменитости, които подкрепиха оставането на страната си в ЕС в навечерието на референдума за еврочленството на Обединеното кралство на 23 юни. В „Инстаграм“ той написа:

В най-добрите си години играх в своя младежки клуб „Манчестър юнайтед“ с млади британски футболисти, сред които Райън Гигс, Пол Скоулз, Ники Бът и братята Невил, и по-опитни играчи като Гари Палистър, Стив Брус и Пол Инс. Бяхме обаче още по-добри и имахме по-голям успех заради датския вратар Петер Шмайхел, лидерството на ирландеца Рой Кийн и майсторството на един французин – Ерик Кантона. Имах привилегията да работя и живея в Мадрид, Париж и Милано със съотборници от цяла Европа и света. Тези велики европейски градове и техните отдадени на каузата запалянковци ме посрещнаха, мен и моето семейство, и ни дадоха възможността да се насладим на тяхната уникална и вдъхновяваща култура, както и на хората там. Живеем в динамичен, взаимносвързан свят, в който сме силни заедно, като народ. Заради децата си и техните деца трябва да се изправяме пред проблемите на света заедно, а не сами. Затова гласувам за оставането.

Виж още: Колко би струвало на Великобритания излизането от ЕС

„Лично аз вярвам, че има множество причини да останем и почти никакви – да напуснем. Обичам Европа, харесва ми да съм част от Европа“, написа в социалните мрежи и друга някогашна футболна звезда, Гари Линекер.

С призив „да се строят мостове, не стени“ за оставането се обяви и сър Елтън Джон. Сред останалите музикални звезди в лагера на привържениците на ЕС продуцентите Брайън Ино и Саймън Кауъл, фронтменът на „Пълп“ Джарвис Кокър, певиците Палома Фейт и Флорънс Уелш, активистът сър Боб Гелдоф.

Писателката Дж.К.Роулинг изрази опасения, че зад кампанията за излизане от ЕС стоят „расисти и фанатици“ – и запита риторично: „Как може правилният отговор да е стъпката назад към егоистичен и несигурен индивидуализъм, когато Европа е изправена пред реални опасности, когато връзките помежду ни са толкова силни, когато сме постигнали толкова много заедно? Как можем да се надяваме да преодолеем без сътрудничество и съвместна работа огромни предизвикателства като тероризма и климатичните промени?“.

Близо 300 личности от различни сфери на културата и изкуствата, предвождани от Бенедикт Къмбърбач и сър Патрик Стюарт, също се присъединиха към агитацията в полза на ЕС.

Сред актьорите, подкрепили вота Remain (Оставаме), се наредиха още Джон Хърт, Хелена Бонам-Картър, Кийра Найтли, топмоделите Лили Коул и Кара Делевин, както и Идрис Елба, който напомни, че е син на имигранти.

Видео: Кийра Найтли: Не ми прецаквайте бъдещето

За кампанията Stronger In настоящият Джеймс Бонд Даниел Крейг облече фланелка с призив да се гласува за оставане и надпис: „Никой човек не е остров. Никоя страна не е сама за себе си“.

В научните среди също преобладават привържениците на оставането. Напредъкът е резултат от сътрудничеството, напомни прочутият астрофизик Стивън Хокинг. „Като работим заедно в Европа, правим икономиката си по-силна, имаме по-голямо влияние в света и осигуряваме възможности за бъдещето на младите хора.“

Излизането от общността обаче също си има своите знаменити поддръжници, сред които най-гласовит е популярният бивш лондонски кмет Борис Джонсън, за когото се смята, че има апетити към лидерския пост в управляващата Консервативна партия.

Виж още: Какви са аргументите на Борис Джонсън против ЕС

Комикът от „Монти Пайтън“ Джон Клийз написа в „Туитър“: „Ако смятах, че има какъвто и да е шанс за реформиране на ЕС, щях да гласувам за оставане. Но няма. Тъжно.“

Фронтменът на легендарната рокгрупа „Ху“ Роджър Долтри написа в „Дейли мирър“: „Каквото и да се случи, страната ни не трябва а се страхува от последиците от напускането. Влязохме в Общия пазар през 1973-та. А знаете ли какво се случваше преди това? 60-те – най-вълнуващият период от време: филми, театър, мода, музика, изкуство. Бяхме световни лидери. Имахме Харолд Пинтър, „Бийтълс“, Джон Озбърн, Мери Куонт, „Стоунс“, „Куин“ и… „Ху“. Всичко това – преди да влезем в ЕС. Бяхме хлапета, но пълнехме стадионите по цял свят. Великобритания беше центърът на света. А беше така, защото страната беше независима. Не съм сигурен дали някога ще постигнем това под управлението на бюрократите от ЕС.“

Актьорът сър Майкъл Кейн призна, че и двете опции за референдума са плашещи, но е по-склонен да подкрепи вота за излизане и уточни: „Ако не се случат някакви извънредно големи промени, трябва да се махнем.“

Ако това означава да се върнем към употребата на свестни електрически крушки и мощни сешоари и прахосмукачки, със сигурност съм за Brexit, коментира актрисата от сериала „Кралски особи“ Елизабет Хърли.

Бившият английски национал Сол Кембъл също подкрепи излизането от ЕС, тъй като така талантливите млади британски спортисти ще получат по-големи шансове за изява в британските клубове. Гледам от спортна гледна точка – в някои от големите отбори младежите нямат възможности, тъй като идват техни връстници, на по 14, 15, 16 години, установяват се тук и изместват нашите младежи.“

Да се гласува за излизане призоваха от първите си страници и многотиражни вестници като „Дейли телеграф“, таблоидите „Сън“, „Дейли мейл“ и „Дейли експрес“.

Източник: По материали от „Индипендънт“