Цените на електроенергията в Европа се качват

10
Добави коментар
city_corp
city_corp

При върховото натоварване цените на електроенергията в Германия са се качили с 23.51 %

По-високите цени на петрола за които писах на 1 февруари, че ще бъдат факт около средата на лятото, оказват и влияние върху цените на електроенергията в някои страни. В сравнение с първата седмица на февруари до днес, цената на базовата мощност в Германия се е качила с 29.20 %, тази във Франция с 31.57 %, тази в Италия където електроенергията е по-скъпа с 10.98 % въпреки, че от 30 май, когато повишението бе вече с 21.49 %, а цената бе € 40.47за MWh, там започна понижение в цените от 1.24% и в момента тя е € 36.97 за MWh.

Най-голямото покачване е в скандинавските страни където цените на електроенергията в сравнение с началото на февруари са се качили с около 50 %. Единствен спад има на пазара на електроенергия в Испания, където цените са слезли в сравнение с тези в останалата част на Европа, от началото на февруари с 11.36 %. При върховото натоварване цените в Германия са се качили с 23.51 %, във Франция с 28.05 %, а в Италия от април насам покачването е с 6.75 %. Единственото понижение и на пиковите мощности е отново в Испания, където цената е спаднала от февруари досега с 14.88 %. В Унгария и северната ни съседка Румъния, цените не са отбелязали съществени изменения в сравнение с началото на февруари макар в сравнение с март и април и там да има повишение. 

Извън Европа интересно е покачването на цените на електроенергията в Австралия и Нова Зеландия с около 13.03%, въпреки, е сега там е зима и най-големите горещини още не са настъпили.

Източник: ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ