Кюриосити откри неочакван минерал на Марс!

1
Добави коментар
redbul80
redbul80

Детайли

Категория: Последни новини

Публикувана на 23 Юни 2016

Посещения: 12

Тази снимка на марсианската повърхност бе заснета от марсохода „Кюриосити“ на 17 юни. Credit : NASA/JPL-Caltech/MSSS
23 юни 2016 г. 08:10 ч.
Светослав Александров. Марсоходът на НАСА „Кюриосити“ откри неочакван минерал на Марс и това откритие може да промени нашето разбиране за еволюцията на планетата!
„Кюриосити“ изучава седиментните скали в марсианския кратер Гейл от кацането си през август 2012 г. до ден днешен. На 1060-тия марсиански ден (сол) от началото на мисията марсоходът взе проби от скала, намираща се на място, което носи името Бъкскин. След анализ на пробите учените установиха, че те съдържат значителни количества от силициевия минерал тридимит.
Изненадата идва от факта, че тридимитът е добре познат на Земята и се свързва с т.нар. „силициев вулканизъм“, но се смяташе, че такъв тип вулканизъм не е бил важен и дори не се е срещал някога на Марс. За образуването на тридимит са необходими високи температури и висока концентрация на силициев двуокис.
Сега с откритието, че на Марс има тридимит, може да се наложи учените да преосмислят вулканичната история на Марс. Вероятно на планетата някога е имало експлозивни вулкани, които са формирали минерала.

Учените, които са направили откритието, работят в отдела ARES на космическия център Джонсън на НАСА. Научна статия е публикувана в списанието Proceedings of the National Academy of Sciences, което има импакт фактор 9.423 за 2015 година.
Статията може да бъде разгледана на следния адрес: http://www.pnas.org/content/early/2016/06/07/1607098113.full
Източник: НАСА

http://www.space-bg.org/
http://www.cosmos.1.bg/

КОСМОС БГ – Сайт за космонавтика, Powered by