Скачане на въже Теми за тренировки, хранене, здраве и хранителни добавки в 2bfit всичко за спорта

1
Добави коментар
dageorgiev
dageorgiev

21 юни, 2016

Преди да сте яхнали колелото си, помислeте дали пък не си струва да дадете шанс на въжето за скачане. То не е запазено само за детската площадка или боксовата зала. Дори напротив. Скачането на въже е отлична тренировка за цялото тяло, която може да Ви помогне да изгорите много калории за нула време. При това без риска от контузия, идващ с тичането. Звучи Ви добре? Ще стане дори и по-добре…

Въжето не е само за деца

Скачането на въже гори калории, подобрява аеробната и анаеробната издръжливост, развива силата и укрепва костите. При това може да се изпълнява навсякъде, а и въжетo е толкова малко, че можете да го носите със себе си където и да отидете (например, ако се чудите как да поддържате форма, докато сте в командировка, вече имате решение). А и е изключително евтино. Дори най-скъпите варианти с вграден компютър, който измерва броя скокове и времето, обикновено не надхвърлят 20 лв.

Скачането на въже наистина е тренировка за цялото тяло (особено, ако си вземете въже с тежести), като натоварването е основно за мускулите на ръцете, краката, корема, раменете и гърдите. Тъй като толкова много мускулни групи се налага да работят в синхрон, това упражнение развива също така баланса, ловкостта и координацията. Понеже двата крака поемат натиска при всеки скок, коленете са подложени на по-слабо напрежение. Едно старо изследване, проведено в Регионалната психиатрична болница в Каламазу, Мичиган, пък показва, че заради нуждата от по-голяма концентрация, човек се натоварва повече, отколкото ако скача на място без въже или при крос.

При спортове, които изискват изпълнението на много движения над главата, например волейбол или гимнастика, скачането на въже е ефективен начин атлетите да подготвят раменете си за постоянния стрес и съответно да намалят риска от контузия в тази област. Самото скачане, което по същество е плиометрично упражнение, подобрява костната плътност и в дългосрочен аспект понижава риска от развитие на остеопороза. Това е много важно, защото след пубертета нормалните процеси на стареене включват загуба на костна плътност.

Преди да започнете

Макар да изглежда просто упражнение, трябва да имате предвид няколко мерки за безопасност. Първо, уверете се, че въжето е подходяща дължина. За целта стъпете с единия крак по средата на въжето и вдигнете двата края. Нагласете го така, че върхът на дръжките да достига раменете Ви.

Докато скачате, дръжте тялото изправено. Ръцете трябва да са близо до тялото. Лактите трябва да са свити под 90-градусов ъгъл, докато правите леки въртеливи движения единствено с китките. Отскачайте само на пръсти и то толкова, колкото да мине въжето (около 2-3 см). Ако искате допълнително натоварване, вземете си въже с тежести. Тогава може да пробвате и ето тази 7-минутна кръгова тренировка.

Автор: 2bFIT.bg

Снимка: pixabay.com

Подобни теми