За менопаузата и жените на ръба на нервна криза

1
Добави коментар
wenip
wenip

Като ми кажат менопауза, асоциациите ме водят към филма ”Жени на ръба на нервна криза” на великия Педро Алмодовар. Тогава бях твърде млада, за да приема на сериозно истериката, сълзите, изблиците на неоправен гняв на героините. Тези дни гледах филма отново. И видях себе си. Да, точно себе си. Проумях и си признах най-сетне, че съм в менопаузата. Независимо, че бях изчела книги, статии, съвети, бях разговаряла с приятелки за промените, които ще настъпят, едва сега осъзнах, че се боря не с някаква лоша страна в моя характер, а с напълно естествени физиологични и психични промени. Защото без съмнение менопаузата е напълно нормален етап от живота на жената, а сложните процеси, свързани с него едва ли са подминали някоя от нас. Разбрах, че това, което се случва в самата мен, ме е изплашило почти до побъркване – тъга, умора, изнервеност, чувство за неудовлетвореност, затваряне в себе си за света около мен. А се оказа, че трябва открито да си призная: аз съм в менопаузата.

Какво е менопауза Това е етап от женския организъм, в който не само спира редовната менструация, но и се слага край на репродуктивната ни функция. При всяка една от нас, жените, времето за първите прояви е различно, но признаците настъпват между 40 и 50 години. Променя се цялата ни богата и нюансирана хормонална основа, което ни кара да изпиваме състояние на физически и психически дискомфорт. Чувствителни сме към климатичните промени, липсата или прекаленото слънце ни пречат, нощите са безсънни, горещите вълни отнемат силата ни, килограмите се трупат за седмици, скандалите с близките са неконтролируеми. И главоболие, виенето на свят, гадене – няма отърваване от тях. Невротизъм и депресия до побъркване.

Казват, че не всички жени изпадат в подобни черни ями, но повечето от нас са изпитали поне един от симптомите. После, да не забравяме, че се намираме и в стабилен зрял житейски период – създали сме семейство, отгледали сме деца, доказали сме се в кариерата, дори сме имали сили да се разведем и да започнем отначало. Да, но когато няма и помен от старите проблеми, започва да ни тресе менопаузата. Кажете, как да не я превърнем в драма, ако се чувстваме толкова уютно със себе си?

Истерията може да присъства всеки ден Избухваме за дребни нещица, на които преди не сме обръщали и капка внимание. Реагираме остро, ако съпругът позвъни и попита какво ще вечеряме. Повишаваме тон, когато децата не ни отговарят на въпросите. Скарваме се със стари приятелки, без да знаем защо. Искаме да сме сами, никой да не ни се бърка, можем да мълчим с часове. Искаме тишина и спокойствие И забравяме, че не ние сме виновни, а бушуващите в нас хормони.

Внезапно може да се появи чувството на вина То дори ни съпътства след всеки изблик на неоправдан гняв или емоции. Наказваме себе си, обвиняваме себе си, самобичуваме се, че именно ние сме лошите. В една подобна ситуация ролята на мъжа до нас има решаващо значение да се успокоим. Мили мъже, не критикувайте за разпиляната захар, за грешките, които правим. Помълчете, направяте се, че не виждате. Само докато чуем въпроса ”Защо?” и избухваме, приемайки това за лична критика.

Страхът да не остана сама Той наистина съпътства жените през менопаузата. Децата са напуснали семейното гнездо. Ние все се обвиняваме, че не сме успели с възпитанието, че не сме били добри майки, че сме се провалили в кариерата. А и заплахата, че може да се появи млада и красива съперница често ни тревожи. Една такава готина, наточена, стройна съперница! Не са малко случаите, когато жената в менопаузата става мнителна и ревнива и то не защото е такава, а защото не иска да остане сама. Къде ходиш, с кого беше, защо закъсня са чести въпроси, които водят до скандали. Усещането, че не забелязват новата прическа, красивата рокля, ухаещия парфюм е силно, защото кореспондира с психиката ни, която е лесно ранима. И пак в основата на спокойствието и самочувствието на жената е партньорът й в живота.

Повече ласки, обич, разбиране, нежност, неочаквани малки изненади и подаръци няма да навредят, дори те са необходими повече от всякога. Просто намерете време за жената и й подарете внимание. Прекарвайте времето заедно, ходете в ресторант или си правете кратки екскурзийки, но не позволявайте самотата да влезе в деня ви.

Не съм нужна дори и на себе си Не съм нужна на никого, кой пък се интересува от мен, аз съм бита карта – подобни твърдения не само се въртят в главата, но и дори ги изричаме. И се нараняваме още повече. Жени, които са посетили психолог, разказват, че дори когато е събрано цялото семейство на празници не ги напуска мисълта, че ако изчезнат, то никой няма да забележи. Някои наричат това състояние психическа опустошеност или вътрешна празнота.

В периода на менопаузата се забелязва лека ленивост, умората идва бързо, не можем да издържаме физически на големи натоварвания както преди, концентрацията отслабва. А ни се иска да бъдем на ниво както преди: силни, усмихнати, знаещи и можещи всичко, успяващи.

Има една обикновена и лесна рецепта – нека хората до нас ни обичат за това, което сме. Именно такива, а не други. Понякога силни, понякога слаби, леко изпотени, уморени, мълчаливи, крещящи, но все още жени в силата си.

Няколко полезни съвета Има множество изказани мнения и напътствия как да успеем да запазим духа си през годините на климакса. Като цяло те се свеждат до няколко основни неща, които има защо да си ги припомняме и казваме честичко.

*Следете постоянно психическото си състояние и се настройвайте на положителна вълна. *Не изпадайте в песимистични настроения и не позволявайте депресията да влезе в дните ви. *Напомняйте си, че сте щастлива и богата с хората, които обичате. *Не забравяйте да обичате себе си и живота. *Грижете се за външния си вид и се забавлявайте, танцувайте, четете книги, гледайте комедии и романтични мелодрами, спортувайте. *Хранете се пълноценно и използвайте качествени храни. Научете повече за необходимите за организма хранителни съставки, особено минерали и витамини. *Почивайте, спете повечко, вземайте често освежаващ душ, прекарвайте свободното си време на чист въздух. *Купете си качествено памучно бельо, спете с удобна пижама нощем. *Заменете високите токчета с ергономични и удобни обувки. *Контролирайте емоциите, пристъпите на гняв, думите, които изричате. *И обичайте! Обичайте! Обичайте!

Менопаузата ще свърши един ден. Всяка една жена е минала по този път, ще успеете и вие. Аз успях. Автор: Анна.бг