Между легендите и историята – почивка на остров Крит

1
Добави коментар
AnnaSt5
AnnaSt5

Има легенда, че Рея, майката на Зевс, най- великият от всички древногръцки богове, го скрила в пещерата Ида. Там той бил отгледан от планинските нимфите и козата Амалтея.

Друга легенда гласи, че цар Минос опитал да измами бог Посейдон, като принесъл в жертва обикновен бик, вместо дадения му от бога. Посейдон се разгневил и омагьосал Пасифея, жената на Минос, да се влюби в пощадения бял бик. От тази любов се родило чудовището Минотавър, затворено в Лабиринта под двореца на царя в Кносос.

Ако продължим ще се намесят и Херкулес, Икар, Дедал, Ариадна, Тезей и въобще цяла плеяда от легендарни образи. Кое е общото между тях? Общото е остров Крит.

История

Можем смело да наречем Крит люлката на европейската цивилизация. Именно тук минойската цивилизация преживяла своя разцвет, а минойците използвали монети, пари, търгували, имали градски живот и дори флот, като действието се развива около 2700 години пр.н.е. Време, в което по тогавашните европейски земи нашите предци са използвали стрели и в общи линии се чудели от къде изгрява слънцето. За съжаление краят на тази идилия на Крит дошъл, когато на съседен Санторини изригнал местния вулкан и унищожително цунами заляло Крит. Въпреки този катаклизъм минойците имали достатъчно време, а очевидно и знания и умения, за създаването на значителен брой великолепни крепостни градове и дворцови центрове като Кносос, Фестос, Маля и Закрос.

Последвалите векове са не по- малко интересни и значими за историята на острова. Чисто географски той се намира на почти равни разстояния от Африка, Европа и Азия, и съответно става сцена на не едно нашествие. Крит е бил във владенията на римляните, византийците, арабите, бил е и Венецианска република, в последствие завладяна от османските турци, докато накрая става част от територията на днешна Гърция и най- голям гръцки остров.

Забележителности

Вашата почивка на Крит, вероятно би започнала с кацане на летището, което е на около 5 км от столицата- Хераклион. Именно там бихме Ви предложили да е и първата спирка. Градът е бил венецианско пристанище, на входа, на което се намира крепостта Кулес, построена да предпазва града от турците. След като те все пак завладяват острова тя е превърната в затвор за бунтовниците от Крит.

Образци на изящното минойско изкуство бихте могли да разгледате в Археологическия музей на Хераклион, който е втория по големина след този в Атина. И след като вече сте загрели и сте се потопили в мистичната атмосфера на острова е моментът да посетите двореца в Кносос. Моля, имайте предвид, че обикновено в сезона опашката от чакащи отпред е внушителна и е по- добре да отидете по- рано, за да избегнете тълпата. Освен това, предвид че мястото е много голямо, а лятното критско слънце наистина силно, запасете се със слънчева шапка и много вода, в противен случай не се учудвайте ако срещнете Зевс или в по- лошия случай Минотавъра 🙂

Нека предположим, че сте фен на Средновековието, а не толкова на античността. И за Вас има не малко интересни места за посещение. Някои туристи несправедливо пренебрегват Ретимно и предпочитат Ханя. Ако имате достатъчно време посетете и двете. Ретимно е бил венецианско пристанище и като такова може да се похвали с крепост, няколко музея, а в Стария град най- доброто, което можете да направите е да се оставите просто безцелно да се разхождате и наслаждавате на уличките, кафенетата и магазинчетата.

Ханя, бившата столица, е може би най- идиличният град на острова, където венецианското и отоманско наследство се преплитат в една пъстра палитра от източно и западно влияние.

Плажовете

И сега- историята си е история, но да не забравяме, че все пак сме дошли на Крит на море. На около 15 км от Ханя се намира плажът Марати. Както всички плажове на Крит и тук имате в изобилие задължителните атрибути- кристална вода и бял пясък. Като допълнителен бонус получавате и морска повърхност като огледало, тъй като плажът е обграден с планини и е доста закътан, което го прави любимо място за слънчеви бани и плуване.

Още един забележителен плаж може да посетите на 72 км от Ханя в юго- западната част на острова. Това е Елафониси. Освен кристалната тюркоазена вода и безкрайния бял плаж тук има и малки островчета в морето, както и много интересни плитководни растения. Идеален за пикник или просто да помързелувате на слънце.

И сега- перлата в короната на критските плажове- лагуната Балос. Тук поставяме акцент- просто е задължителен елемент от Вашата програма. Идвайки тук просто се потапяме в приказното излъчване на целия остров- белия пясък на места има розов оттенък, заради ситно натрошените раковини, морето е кристално, смарагдово, синьо-зелено, а околният пейзаж е просто изумителен. Плажът може да бъде достигнат с кола или корабче. Ако изберете втория вариант, то трябва да се споменем и остров Грамвуса, покрай който минават корабчетата. На острова има венецианска крепост, която сама по себе си има дълга и предълга история- заслужава си посещението.

Планината

Както помните споменахме, че островът е магическо място между морето и планината. В случай, че препичането на слънце като студенокръвна биологична единица не е Вашият начин за почивка, то боговете са помислили и за Вас. Споменахме за планината Ида. Именно там се намира най- високият връх на острова- Ида Псилоритис на височина 2456 метра. Горещо препоръчваме и посещение на клисурата Самария, най- голямата в Европа. Казват, че който не е видял Самария, все едно не е бил на о-в Крит (тук може да се поспори, но ние ще бъдем снизходителни). Според легендата един от титаните сътворил Самария, като забил ножа си в земята и направил с него дълбока просека до самия бряг. Дори и да не е било точно така, то усещането за вечност витае във въздуха на това диво и непокътнато място.

Какво следва?

Събираме багажа и дим да ни няма! Алфатур ви предоставя една незабравила почивка на остров Крит (побързайте, преди да е станала онази опашка, за която ви предупредихме в двореца в Кносос:-) Повече подробности тук www.alfatour.bg

Назад