Как да се справим с “емоционалното хранене”? | Calorex

1
150
Добави коментар
borola
borola

“Емоционалното хранене” се различава от обикновеното хранене с това, че е предизвикано от дадена емоция – най – често негативна. Хората изпитват повишен апетит за сладки храни – сладолед, шоколад, торта и др. под влиянието на тъга, депресия, скука. Установено е, че в по-малка степен хората посягат към сладките изкушения, когато са щастливи.

Kaк да разберете дали ядете за да подтиснете лошото настроение и стреса?

Aкo ядете, дори, когато вече сте усетили чувство на засищане.
Ако апетитът ви е събуден след като сте изпитали емоции като гняв, тревога или отегченост и Ви се иска да се почувствате по-добре.
Ако не можете да се контролирате при вида на храна.
Ако наличието на храна ви кара да се чувствате спокоен и сигурен.

Емоционалният глад се появява неочаквано, без причина. При него се наблюдава непреодолимо желание за консумиране на храна. За разлика от него физическият глад настъпва постепенно и не се налага незабавното му преодоляване.
Емоционалният глад може да се задоволи само с определени храни, в повечето случаи това са десерти или мазни продукти. Хапването на плод или друга здравословна храна не подтиска глада. Обикновено мисълта се концентрира върху точно определен продукт.

Когато става въпрос за емоционален глад хората не могат да контролират количеството на приетата храна, докато при физическият глад сме склонни да се контролираме относно погълнатото количество. Задоволяването на физическия глад създава чувство на удовлетворение и прилив на енергия, докато при емоционалният се формира чувство на вина.

Реално погледнато емоционалният глад не може да се засити, каквото и количество храна да сме погълнали. Впоследствие ненужно погълнатите калории дават своя негативен резултат във физически план. Допълнителните калории се складират под формата на мазнини. Когато складирате твърде голямо количество от тях съществува риск от все-по трудно контролиране на теглото, а това води до затлъстяване и наднормено тегло.

Спазването на следващите съвети ще ви помогнат да се справите с емоционалното хранене:
1. Дайте си сметка от какво се отключва емоционалното хранене. Най-вероятно ще установите, че това са чувства на самота, съжаление, яд, страх, тъга.
2. Направете нещо, което да отвлече вниманието ви от храната – излезте на разходка, слушайте музика, пуснете си филм.
3. Увеличете движението – карайте колело, тичайте в парка, танцувайте, правете гимнастика. Занимавайте се с всичко, което може да повиши разходът на излишни калории.
4. Включeте в ежедневието си прием на природни продукти за регулиране на апетита. Отличен избор е Калорекс Апетин, който има безопасен механизъм на действие по отношение на потискането на апетита и влиянието върху количеството на приетата храна. Калорекс Апетин съдържа активна съставка пиноленова киселина.

Доказано е, че тя намалява желанието за ядене с 29% и бъдещият прием на храна с 36% и намалява значително приемът на калории. Калорекс Апетин може да бъде приеман преди или между храненията. Обикновено дозировката варира между 3 и 6 течни капсули дневно и може да се приема продължително време. За намаляване количеството храна по време на основното хранене – по 1 течна капсула 3 пъти дневно, 1 час преди ядене. За намаляване приема на допълнителна храна между основните хранения – по 1 течна капсула 3 пъти дневно между храненията.

Преглеждания:
740