Как Tesla ще промени света

1
Добави коментар
embaka
embaka

Колите от марката са евтини за поддръжка и се зареждат безплатно

Създателят Илон Мъск е с едни гърди пред конкурентите в електромобилите

Едва ли има някой, който не е чувал за „рожбата“ на Илон Мъск – Tesla Motors, и за успехите й в САЩ, както и в някои европейски страни, като Норвегия например. Специализирани издания наричат Tesla колата на бъдещето, а много от най-големите производители вече анонсираха свои модели електромобили. Често обаче се срещат и коментари от хора, които може би имат доста повърхностна представа за фундаменталната промяна, която носи Tesla. Те обикновено твърдят, че големите нефтени корпорации с всички средства ще се опълчат на прехода, истерията около Tesla е просто търговски трик, а пък самата компания – поредната играчка за богаташите. Повечето специалисти обаче са на мнение, че Мъск и Tesla наистина ще променят света на автомобилите, а и не само него.

Самият Мъск не спира да повтаря, че Tesla е технологична компания, а не просто автомобилна. Макар твърдението да е излишно, изпълнителният директор е прав в това, че играчите на автомобилния пазар следват различен план на развитие. Tesla обаче притежава няколко уникални фактора, които липсват на конкурентите и в бранша. Поради това на тях ще им е адски трудно да се състезават с нея, твърдят експертите.

Суперзареждане

Зарядните станции за моделите на Tesla доста се различават от тези, които сме свикнали да виждаме в Европа, както и в България. Средно те зареждат батериите на електромобилите 16 пъти по-бързо от повечето „обикновени“. Собствениците на Model S например могат да „напълнят“ батерията на 50% само за 20 минути на такава суперзарядна станция. Tesla провежда агресивна експанзия на своите зарядни станции, за да може до края на годината да обхване 98% от населението на САЩ. Компанията откри и станции в Европа, като в Норвегия е покрила 90% от населението. Съчетанието от бързо зареждане на батериите, покриването на нови територии и екслузивността не само създава база за масовото производство на автомобили, но и осигурява окромно предимство по време пред конкурентите.

Стратегия на производството

Автомобилите Tesla се сглобяват не по традиционния начин. Те имат платформа-батерия, върху която се поставя малък електромотор (около 32 см в диаметър) и купето с останалите части. Такава стратегия дава предимство на компаниите по отношение ефективността на производството. „Когато разработвахме Model S, създадохме платформа. Така че това не е само единичен автомобил. Направихме нещо, върху което да можем да построяваме множество автомобили. Поради тази причина имаме предимството да доставяме колите си на пазара по-бързо от останалите“, обясни Мъск по време на представянето на Model X.

Качество – цена

Шири се мнението, че автомобилите Tesla са по джоба само на богатите. Най-новият модел на компанията, който бе представен наскоро и предстои пускането му на пазара, ще струва само 35 000 долара. С уточнението, че тази е цената за САЩ. Tesla Model 3 може да измине на ток 300 км, което в съчетание с достъпната й цена може коренно да промени отношението на потребителите към автомобилите на ток. Като прибавим и факта, че зареждането на моделите на Tesla е напълно безплатно, какво повече ви трябва? Излиза, че американската компания прави автомобили, които са по-прости по структурата си, по-мощни и по-бързи от колите с бензинов двигател, както и по-екологични. Освен това, дори да си я зареждате от домашната мрежа, „горивото“ й излиза доста по-евтино от това на колите с ДВГ.

Почти никакви разходи

Основният доход на почти всички дилъри на автомобили по света не е от продажбите, а от сервизното обслужване на изтъргуваните автомобили. В моделите на Tesla обаче отсъстват тези възли и агрегати, които в класическите коли с ДВГ се поддават на най-голямо износване и повреждане. По този начин собствениците на Tesla нямат почти никакви разходи по обслужването на колата. А когато става дума за атомобили от премиум клас, това са колосални суми на година. Tesla няма ДВГ и скоростна кутия. Което означава, че не се налага смяна на моторно масло, на масло за скоростите, на антифриз, на всякакви ремъци, свещи за запалване, филтри и др. Най-много да смените накладките след няколко хиляди километра и гумите, разбира се. Батерията пък е с гаранция от 8 г. След няколко години ситуацията на пазара на батерии ще е коренно различна и до 2 г. се очаква стойността й да падне с 30%.

Лична соларна станция

Tesla обаче не е само автомобил. Мъск иска да осигури евтин ток на цялото човечество, като отново използва Слънцето. Въпреки разпространеното мнение не ни трябват спътници или други устройства в Космоса, за да черпим енергията на Слънцето. Макар ефективността на съществуващите слънчеви батерии да не е голяма (в ток се преобразуват само 30% от спектъра), а проблемите с тях наистина са много, компанията има решение. По думите на Мъск, създавайки устройството си, Tesla се е постарала да вземе под внимание няколко фактора: Слънцето не свети през нощта; съществуващите слънчеви батерии са прекалено скъпи, масивни, не изглеждат добре; потребителите не искат устройството да заема цялото им мазе или таван; слънчевите панели трябва да са максимално компактни и ефективни. Така бе създадена Tesla Power Wall. Това е батерия, захранваан от слънчевата енергия. Мощността й е 10 кВтч, а цената – 3500 долара, което е несравнимо малко, като се вземат предвид потенциалната възможност въобще да не плащате за ток. А с пренасянето на производството в новия завод в Невада компанията смята доста да намали цената й. По данни на Би Би Си средно британско семейство потреблява 3200 кВтч годишно. Тристаен апартамент изразходва около 300 кВтч за ток месечно, а през зимата – към 600 кВтч. Така че за ден ще стига около един заряд на батерията. За производствени нужди Tesla създаде The Power Pack Ч акамулатор, чиято мощност може да бъде увеличена с монтирането на допълнителни енергоблокове. Мощността на всеки е 100 кВтч, а общата мощност на системата може да достигне 10 мегаватчаса. Планът на Мъск е да осигури слънчева енергия за целия свят. Идеята изглежда доста реална, въпреки че среща и много критици. Бизнесменът казва, че за да се осигури ток на всички жилищни сгради в САЩ са необходими 160 млн. The Power Pack. За цялата планета ще трябват 900 млн. такива акумулатори. Общата мощност на такава система ще е 90 000 гигаватчаса. Ако се прибавят машините и производствените сгради, ще са необходими около 2 млрд. такива батерии. На пръв поглед това изглежда в сферата на фантастиката. А и на втори. Мъск обаче дава следния пример: „Общият брой на всички автомобили в света е около 2 млрд. Всяка година се правят по още 200 млн. Тези обеми не са никак нереални“.

Цената на лития скача, добивът не достига

Бързото развитие на Tesla Motors оказва значително влияние на пазара на литий и други метали. Литият вече бе наречен „белия нефт“, тъй като американската компания и други автомобилни производители масово го използват за направата на литиево-йонните си акумулатори.

Миналата година, въпреки неблагоприятната конюктура на пазара на суровините като цяло, цената на литиев карбонат се увеличи с 28%. В първото тримесечие на 2016 г. тя скочи с 47% в сравнение със средната цена за 2015 г., показват данните на Benchmark Mineral Intelligence. Поръчките на метала продължават да растат. Според прогнозата на Goldman Sachs търсенето на литий ще се утрои до 2025 г. до 570 000 тона годишно, благодарение на устойчивото търсене от страна на производители на смартфони и автомобили.

Tesla Motors не е единственият потребител на литий, но използва метала най-мащабно. Наскоро компанията обяви, че през 2018 г. смята да продаде 500 000 автомобила, а през 2020 г. – 1 млн. Прогнозите за такъв бърз ръст частично се обясняват с успеха на новия модел – Model 3, който ще се продава за 35 000 долара (на половината от стойността на Model S). По данни на компанията вече има близо 450 000 поръчки за Model 3. Такива производствени планове съществено ще увеличат покупката на литий. „За да правим по 500 000 автомобила годишно, ще трябва да изкупил целия литий в света“, каза собственикът на Tesla Motors Йлон Мъск при представянета на модела в края на март. Компанията планира също да стане най-големият производител на литиево-йонни акумулатори. За целта строи огромен завод в Спаркс, щата Невада, който се нарича Gigafactory. Себестойността му е 5 млрд. долара. Goldman Sachs изчислява, че за производството на акумулатори за Model S е необходим повечи литий отколкото за направата на 10 000 смартфона. Остава открит въпросът как да бъде задоволено толкова голямо търсене. Макар в света да има много находища на литий, основните от които са в Чили, Аржентина и Австралия, повечето залежи се намират в труднодостъпни места и поради това ще е сложно да се обезпечи технологичният и логистичен процес. За разлика от други метали литият не се търгува на борсата, цените определят продавачът и купувачът. В момента най-голямо търсене на литий има в Китай, където правителството смята да превърне целия обществен транспорт да се движи на литиево-йонни батерии. Местната компания NextEV пък обяви, че догодина планира да покаже първия си електромобил, което също може да доведе до по-голямо търсене на метала.