Кой ще наследи Дейвид Камерън? Шок – няма да е Борис Джонсън

1
Добави коментар
Nelly_Nelly
Nelly_Nelly

Фаворитът за лидер на Консервативната партия и нов британски премиер изненадващо обяви, че няма да се кандидатира, а сред петимата номинирани са както привърженици на Brexit, така и противници на излизането от ЕС

Борис Джонсън, за когото мнозина прогнозираха, че е фаворит за поста на британския премиер в оставка Дейвид Камерън, изненадващо обяви отказа си да се кандидатира.

Вместо да сложи начало на кампанията си за лидер на консерваторите, както очакваха събраните медии, бившият лондонски кмет заяви, че не той е човекът, който ще обедини партията.

До този извод стигнал след консултации със свои колеги и предвид ситуацията в парламента, а според първите коментари на негови съпартийци дотук се е стигнало единствено заради собственото му „високомерие“.

Виж още: Капанът, заложен от Дейвид Камерън, може да убие Brexit

Разцеплението в редиците на торите започна още след насрочването на референдума за излизане от ЕС, когато дори министри от кабинета на Камерън започнаха да агитират против еврочленството.

Решението на Джонсън идва след друг шокиращ според „Скай нюз“ анонс – на правосъдния министър Майкъл Гоув, който обяви, че се кандидатира за лидер.

Двамата бяха сред най-видните лица на кампанията за излизане от ЕС, но вчера медиите на Острова разкриха имейл от съпругата на Гоув, журналистката Сара Вайн, която го предупреждава за рисковете, ако подкрепи Борис без „специфични гаранции“ за ролята си във воденото от него правителство..

Срокът за номинациите вече изтече, а сред конкурентите на Гоув са привърженици на оставането в ЕС като вътрешната министърка Тереза Мей, която вече е фаворит, и колегата й от министерството на труда Стивън Краб. Издигнати са още енергийната министърка Андрея Лийдсъм и бившият министър на отбраната Лиъм Фокс.

Гласуването за нов лидер на торите е в няколко кръга, докато останат двама фаворити. До 9 септември приемникът на Камерън вече трябва да е ясен.

Инфографика на „Скай нюз“ обобщава позициите на петимата кандидати по ключови въпроси, обсъждани в парламента: еврочленството, гей браковете, въздушните удари над Сирия и приемането на 3000 деца бежанци в Обединеното кралство.

Източник: Би Би Си; „Скай нюз“