Защо трябва да консумираме диня + свежа салата с този летен плодов зеленчук

23
Добави коментар
efrea
efrea

 

С настъпването на лятото и летните жеги е необходимо да приемаме повече течности. Хубавото на този сезон е, че има много пресни плодове и зеленчуци, които също спомагат за така необходимата хидратация.

Предстои да обърнем внимание на един точно такъв плодов зеленчук, който освен, че е полезен, е и много вкусен и предпочитан през горещите летни дни. Освежаващият и сладък вкус на динята, я прави предпочитан плод, както от възрастните, така и от децата.

Отдавна е доказано, че консумацията на плодове и зеленчуци носи само позитиви за здравето. Много проучвания показват, че динята намалява риска от затлъстяване, диабет, сърдечни заболявания. Освен това динята зарежда с много енергия. 

Вероятно смяташ, че динята се състои само от вода и захар, но всъщност това е плод с много висока хранителна стойност – богат на витамини и антиоксиданти. В действителност динята съдържа над 91% вода, което я прави чудесен избор в горещите летни дни и можеш да бъдеш сигурен, че ще си осигуриш необходимата дневна хидратация.

Една чаша диня съдържа 17% витамин А, 21% витамин С, 2% желязо и 1% от нужните калции за деня. Динята съдържа още тиамин, рибофлавин, ниацин, витамин B6, фолиева киселина, магнезий, фосфор, калий, цинк, мед, манган, селен, холин, ликопен и бетаин. Според проучвания динята съдържа повече ликопен в сравнение с всеки друг плод или зеленчук. 

Можеш да консумираш както кората на динята, така и нейните семки.  Повечето хора премахват кората, но защо не опиташ да я нарежеш с малко лайм и да ги смелиш в блендера. Резултатът е много освежаващ. Освен това кората е изключително полезна и също така стимулира кръвообращението. Динената кора съдържа цитрулин – това е аминокиселина, която е много полена за сърцето и имунната система. Семките на динята пък съдържат много цинк, желязо, протеини и фибри.

Как да избереш най-добрата диня:

Белег за добре узряла диня е леко пожълтялата долна част. Други показатели са:

– Динята трябва да бъде достатъчно тежка, спрямо своите размери

– Кората трябва да бъде гладка

– Вероятно знаеш, че кухият звук е индикатор за добре узряла диня

 Съхранявай динята на хладно място и преди консумация не забравяй да я измиеш, защото кората е наистина вкусна. 

Как да приложиш динята в диетата си: постави нарязана диня с няколко кубчета лед в блендера – това е страхотна освежаваща напитка след тренировка или след прекаран ден на слънце.

Друг вариант да добавиш диня към храненето си е като освежиш иначе скучната салата – добави диня, мента, свежа моцарела и спанак. Поръси с малко балсамико. Резултатът няма как да не ти хареса. 

Ето и една рецепта на свежа салата с диня и авокадо.

 Необходими продукти:

– Диня

– Лайм

– Тънко нарязан червен лук

– Сирене фета или котидж

– Кубчета авокадо

– Мента и/или босилек

– Зелена салата или други производни

Дресинг:

– Зехтин

– Сок от 1 лимон

– Резенчета на половин чушка халапеньо 

– По желание може да се добави скилидка чесън 

– Сол и пипер

Всичко, което трябва да направиш е да смесиш продуктите. Ако обичаш комбинацията на сладко с подправки със сигурност тази салата ще ти хареса.

Ефреа се погрижи да те запознае с полезните качества на един от най-предпочитаният летен плодов зеленчук. Освен, че освежава и хидратира, динята се оказва една страхотна витаминозна бомба, от която не би трябвало да лишаваш организма си. Разбира се динята трябва да се консумира с мярка, заради високото съдържание на фруктоза.

Всеки плод и зеленчук съдържа полезни вещества, които оказват благоприятно влияние върху твоя организъм. Информираността ще ти помогне да се ориентираш в големия избор, който природата ти предлага. Ефреа ще продължава да те запознава с ползите на сезонните плодове и зеленчуци, защото твоята фигура зависи от твоето здраве и вътрешно усещане, а за това може да ти помогне здравословният начин на живот.  

 Виж и още статии от блога на efrea.com.