Няма пряка терористична заплаха за България | Temaonline.bg

1
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

Предвид случващото се в Турция, което става близо до нашата държава, съществува висок риск, но няма конкретна заплаха за България – каза пред журналисти в парламента председателят на Държавна агенция Национална сигурност (ДАНС) Димитър Георгиев във връзка с атентата на международното летище „Ататюрк“ в Истанбул.

Във връзка с публикуваната карта от „Ислямска държава” къде в Европа има спящи клетки на терористичната организация и че в България рискът е умерен Димитър Георгиев коментира: „Нямаме данни, които да са потвърдили наличието на клетки в България”.

Ръководителят на контраразузнаването посочи, че имаме план за действие и всяка институция знае какво да прави, разписано е абсолютно всичко. Днес излезе информация в медиите, че свързаната с терористите от ДАЕШ /Ислямска държава/ информационна агенция Амак /Amaq/ публикува инфографика на страните, където има „спящи клетки“, а в нея България е обозначена като територия под умерен риск от нападения. 

В отговор на въпрос дали има реална заплаха за страната ни той отговори: „Предвид това, което се случва на територията на Турция и което става близо до нашата държава, съществува висок риск, но няма конкретна заплаха за България”. „Предприети са действията, които са по плана за сигурността. Всяка институция работи. Имаме контратерористичен план за действие, всяка институция знае какво да прави”, заяви още Димитър Георгиев.

Той говори след днешното съвместно заседание на две парламентарни комисии – за контрол на службите и вътрешна комисия. Не него бяха изслушани представителите на службите за сигурност и МВР за мерките по плана за противодействие на тероризма.

Засилени са мерките за сигурност по летищата и транспортните обекти, тъй като сме преценили, че там е съсредоточен основният риск от терористична заплаха – каза ред журналисти в парламента вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова.

По думите й по време на закритото съвместно заседание на парламентарните комисии по вътрешна сигурност и обществен ред и контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на специалните разузнавателни средства и достъпа до данните по Закона за електронните съобщения, народните представители са били информирани за плана от мерки, по който работят службите за сигурност и МВР.

„Той е разработен в края на миналата и началото на тази година и е приет с решение на МС. Към момента всички действия, които се изпълняват са по този план”, обясни тя. По думите й това е постижение, защото справянето с тази ситуация не е просто предприемане на мерки, а създаване на система, при която всички институции и нива да работят и знаят какви са им отговорностите при определените нива на заплаха.

Тя посочи, че на заседанието не са набелязвали конкретни мерки. Бъчварова заяви, че няма непосредствена заплаха, нито има конкретни сигнали. „Ние действаме по логиката, че в относителна географска близост има усложняване на ситуацията на сигурността и за това активизираме част от мерките”, заяви тя. По думите й концентрацията и готовността на полицията на Летище „София” може да продължи в зависимост от оценката на заплахите. „Това ниво на готовност, специално на летищата, е много продължително. Преценили сме, че там е съсредоточен основния риск и там действаме като по-висока степен на заплаха”, заяви още тя. По думите й засилени са мерките за сигурност и при транспортните обекти.