Историята зад „Keep calm and carry on“

4
Добави коментар
mmmimi
mmmimi

Кратък филм разказва историята зад култовия плакат „Keep Calm and Carry On“ от създаването му през преоткриването му до гигантския му възход като глобална икона.

След като е бил забравен за повече от половин век, рядък оригинал на сега толкова популярния постер „Keep Calm and Carry Onа>“ е бил открит в кутия със стари книги, закупени на търг, в една от най-големите и популярни книжарници за книги втора ръка във Великобритания Barter Books.

След като двойката собственици рамкирала плаката и го окачила в магазина си, клиентският интерес се оказал толкова голям, че през 2001 те започнали да произвеждат копия за продажба. В последствие копия на тези копия започнали да се разпространяват в цял свят, превръщайки „Keep Calm“ в едно от най-значимите изображения на XXI век.

Историята му се заражда доста по-рано. В началото на втората световна война в пролетта на 1939 британското правителство създава серия от плакати, за да поддържа духа на населението си. Te са били само в два цвята, изработени със специален красив шрифт, труден за подправяне от враговете и са включвали изображение на короната на Джордж VI.

„Уour courage, your cheerfulness, your resolution will bring us victory“ (от англ. „Твоят кураж, твоята жизнерадост, твоята решителност ще ни донесат победа“) гласи първият плакат. „Freedom Is In Peril Defend It With All Your Might“ или „Свободата е в опасност. Защитавай я с цялата си сила“ са били думите на втория. Третият плакат е бил произведен в над 2,5 милиона копия с простите думи „Keep Calm and Carry On“ („Остани спокоен и продължавай“).

Изгледай филмчето за цялата история.