Питър Капалди става най-известният тв доктор

1
Добави коментар
mmmimi
mmmimi

Шотландският актьор е на възрастта на първия Доктор Ху (Уилям Хартнъл) – 55, и е израснал със сериала, който през 2013 г. празнува половинвековен юбилей. Вижте първото интервю с него след анонсирането му като 12-ия Доктор в специално предаване на Би Би Си

„Доктор Ху“, който на Острова се излъчва по Би Би Си, а у нас – от AXN, е най-старият научнофантастичен сериал, започнал на 23 ноември 1963-та. Дълголетието му се дължи до голяма степен на неизчерпаемите сюжети във всички възможни посоки на времето и пространството, както и на способността на главния герой да се регенерира с нова външност.

Откакто поредицата бе възродена през 2005 г., в ролята са влизали Кристофър Екълстън, Дейвид Тенант, смятан от мнозина за най-добрата версия на Доктора, и Мат Смит, когото можете да гледате в предпоследния му, шести сезон от 12 август по AXN – всеки делник от 17,35 с повторение на другия ден от 11,25.

Новият актьор, който поема щафетата на Коледа 2013, се е снимал в „Доктор Ху“ и преди, но в епизодична роля, а наскоро го гледахме като WHO doctor (лекар от СЗО – Световната здравна организация) в „Z-та Световна война“. Той е носител на „Оскар“, но като режисьор – за късометражния си филм Franz Kafka’s It’s a Wonderful Life (1993), а най-популярното му превъплъщение досега е в британския комедиен сериал The Thick of It.

Колкото до Доктора, той е хуманоид, но има две сърца и е последен от изчезналата раса на Господарите на времето. Пътува напред-назад в Космоса и човешката история, придружаван винаги от някой землянин, обикновено от женски пол. Отвън корабът му – т.нар. TARDIS, на български – ВОИК, – представлява полицейска телефонна кабина в тъмносиньо, а основното му оръжие, което има качествата на вълшебна пръчица, се нарича sonic screwdriver (букв. „звукова отвертка“).

Вижте кратко видео и с предишните двама доктори, които се събраха за заснемането на специално предаване по случай 50-годишнината на Доктора.