Комедия за Уолт Дисни и Мери Попинз

17
Добави коментар
mmmimi
mmmimi

„Спасяването на мистър Банкс“, по кината у нас от 17 януари 2014 г., проследява удивителната и неразказвана досега история как героинята на Памела Травърз изминава пътя от книжните страници до големия екран

Ема Томпсън играе британската писателка Памела Травърз, от която шефът на „Дисни“ (Ханкс) трябва да купи правата за екранизиране. Резултатът е известен – мюзикълът с Джули Андрюс става един от най-популярните игрални филми на студията за всички времена.

Сюжетът: дъщерите на Уолт Дисни го молят да направи филм по любимия им роман „Мери Попинз“ на П.Л. Травърз, а той им дава обещание, чието изпълнение чака цели 20 години. В стремежа си да получи правата Уолт се сблъсква с упоритата и безкомпромисна писателка, която няма никакво намерение да допусне нейната любима бавачка вълшебница да бъде осакатена от машината на Холивуд.

Когато обаче продажбите на романа секват, а оттам и финансовите й приходи, Травърз с неохота се съгласява да отиде в Лос Анджелес и да изслуша плановете на Дисни за екранизация. По време на тези две кратки седмици през 1961 г., Уолт Дисни пуска в ход всички средства.

Въоръжен с изработени с голяма фантазия сценарни табла и звънливи песнички, създадени от талантливите братя Шърмън, Уолт осъществява масирана атака, но високомерната англичанка не се поддава. Той наблюдава с безпомощност как гостенката му става все по-несговорчива и правата върху филмирането на романа все повече се отдалечават от него.

Едва когато се обръща към собственото си детство, Уолт успява да разбере истината за призраците, които преследват авторката, и двамата заедно освобождават Мери Попинз, за да се стигне до един от най-умилителните филми в историята на киното.